Borgmester Giuliani ville rive højbanen ned

Faktisk var High Line, som højbaneparken kaldes, indtil for nylig temmelig forfalden, ja, nærmest en ruin. Mange af banens naboer var ivrige efter at få den revet ned, bl.a. Rudolph Giuliani, New Yorks borgmester gennem det meste af 1990’erne. Chelsea var dengang i færd med at forvandle sig til et fornemt kvarter med gallerier, restauranter og dyre ombyggede loftslejligheder, og den tilbageværende del af højbanen var en torn i øjet på byrådsmedlemmerne. De mente, at dette levn fra en svunden periode i New Yorks historie burde fjernes, så det ikke stod i vejen for bydelens udvikling.

9. august 2011

Faktisk var High Line, som højbaneparken kaldes, indtil for nylig temmelig forfalden, ja, nærmest en ruin. Mange af banens naboer var ivrige efter at få den revet ned, bl.a. Rudolph Giuliani, New Yorks borgmester gennem det meste af 1990’erne.

Chelsea var dengang i færd med at forvandle sig til et fornemt kvarter med gallerier, restauranter og dyre ombyggede loftslejligheder, og den tilbageværende del af højbanen var en torn i øjet på byrådsmedlemmerne. De mente, at dette levn fra en svunden periode i New Yorks historie burde fjernes, så det ikke stod i vejen for bydelens udvikling.

Men de tog grueligt fejl. Nu, næsten ti år efter at Giulianis byråd forsøgte at få højbanekonstruktionen revet ned, har den oplevet en forvandling og er blevet til et af New Yorks, ja, måske hele USA’s mest nyskabende og indbydende offentlige områder.

De sorte stålpiller, der tidligere bar den nedlagte banestrækning, udgør nu fundamentet til en højtliggende park, som både fungerer som gågade, bytorv og botanisk have. Den sydligste tredjedel blev åbnet i sommeren 2009. Den begynder ved Gansevoort Street og fortsætter til West 20th Street, mens den undervejs krydser Tenth Avenue. 8. juni i år åbnede endnu en strækning, der forlængede parken ti gader, hvilket svarer til ca. 1 km. Dermed når parken nu helt til 30th Street. Projektets tilhængere håber, at resten af højbanen med tiden også vil blive omdannet til park.

En vandretur i High Line-parken adskiller sig fra alt andet, man kan opleve i New York. Man befinder sig i 8 meters højde og er på en gang tæt på gadelivet og samtidig langt væk fra det. Man kan sidde midt i parkens omhyggeligt plejede beplantning og nyde solen og udsigten over Hudson-floden, eller man kan trave på den tidligere banelinje, der skærer sig ind mellem gamle huse og forbi nye, stilfulde bygningsværker.

Selv om jeg har spadseret gennem High Line masser af gange, holder udsigten herfra aldrig op med at overraske og begejstre mig. Og så kommer man utroligt hurtigt frem, fordi man ikke skal vente ved lyssignaler, som man skal, når man befinder sig på gadeplan.

Måske er du interesseret i ...

Læs også