Billeder: Gamle mindesmærker smuldrer

En mayaby, et haitiansk palads og en swahili-bosættelse er blandt de gamle mindesmærker, der er ved at blive ødelagt på grund af forsømmelse, fastslår en ny rapport.

27. oktober 2010 af John Roach, National Geographic News

Middelalderbyen Ani, som ligger i et militært område i nærheden af den nuværende tyrkisk-armenske grænse, er et af 12 kulturelle mindesmærker, der er ved at gå til. Det fremgår af en rapport, der er offentliggjort i denne uge af Global Heritage Fund, som har sæde i San Francisco i USA.

Ani blev befolket af armeniere i det 10. og 11. århundrede og rummer kirker og andre bygninger, der har været inspirationskilder for den gotiske byggestil overalt i Europa. Byen blev forladt i det 14. århundrede, da alle armeniere blev tvunget ud af det tyrkiske styre. I dag er de ubeskyttede ruiner udsat for plyndring og hærværk.

Andre mindesmærker rundt omkring i verden, der har tilsvarende arkæologisk og kulturel betydning, er ifølge rapporten også i fare på grund af plyndring, pres fra byudvikling, ubæredygtig turisme, dårlig administration foruden krige og andre konflikter.

"Jeg tror ikke, de forsvinder helt. De bliver bare til ruiner, som er i meget ringere stand, end de kunne være," siger Jeff Morgan, der er direktør for Global Heritage Fund. Med beskedne investeringer kunne disse seværdigheder restaureres og udvikles til kommende generationer af bæredygtig turisme, siger bevaringsgruppen.

Klik på overskrifterne herunder for at se flere billeder af smuldrende mindesmærker.

Måske er du interesseret i ...

Læs også