Besøgende fra havoverfladen

400 skulpturer står på havbunden i i den nationale havpark ved Cancún, Isla Mujeres og Punta Nizuc. Forsamlingen skal illustrere vores store afhængighed af naturen og give lokale rev et pusterum fra de mange turister.

6. januar 2011 af Fritz Faerber, National Geographic News

Den caribiske installation, som er skabt af den britiske billedhugger Jason deCaires Taylor i Mexico, er planlagt til at fylde over 420 m2, hvilket ifølge undervandsmuseet vil gøre den til "en af de største og mest ambitiøse undervandsattraktioner i verden". På den måde håber Jason deCaires Taylor, at revene, der er belastede af havforurening, stigende vandtemperaturer og overfiskning, kan få et pusterum fra de ca. 750.000 turister, der hvert år besøger lokale rev.

"Det skaber et stort pres på de eksisterende rev," siger Jason deCaires Taylor til National Geographic News. "Så en del af projektet går faktisk ud på at føre disse mennesker væk fra de naturlige rev og hen til et område med kunstige rev."

Kopier af levende mennesker

Foto Jason deCaires Taylor Menneskene i "Den stille evolution" er afstøbninger af et bredt udvalg af levende mennesker, de fleste lokale - heriblandt Lucky, en mexicansk tømrer, siger Jason deCaires Taylor. Figurerne spænder i alder fra en tre år gammel dreng, Santiago, til en 85-årig nonne, Rosario, og omfatter desuden bl.a. en bogholder, en yoga-instruktør og en akrobat. Den tætpakkede forsamling af folk skal illustrere, "hvordan vi alle står over for alvorlige spørgsmål om miljøet og vores indvirkning på naturens verden," hedder det fra museet.

Tiltrækker koraller og fisk

Foto Jorge Silva, Reuters Skulpturerne er lavet af en særlig slags cement, der tiltrækker vækst af koraller, siger skaberen, Jason deCaires Taylor. Det får igen fisk og andre havdyr til at kolonisere revet, siger han. "Jeg tror allerede, der lever tusind forskellige fisk på dem. Der er hummere, der er store stimer af engelfisk. Og der er et tykt lag alger, som er noget af det første til at sætte sig."

Statue blæser bobler

Foto: Jason deCaires Taylor "Sarah," der er modelleret efter en britisk professor i lingvistik, er ifølge Jason deCaires Taylor den eneste statue i "Den stille evolution", der har en kunstig lunge. Dykkere kan enten fylde lungen ved at blæse bobler ind i et hul i ryggen på den eller bruge luft fra deres iltflasker. Luften siver derefter langsomt ud af åbningen i statuens mund. Cement-figurerne vil med tiden ændre udseende, efterhånden som koraller og andre havdyr tager over. Alt sammen en del af Jason deCaires Taylors vision. "Manifestationen af levende organismer, der flytter ind i og bliver en del af vores væsen, skal minde os om vores store afhængighed af naturen og den respekt, vi bør vise den," siger museet.

Gavner dykningen og revene

Foto Jorge Silva, Reuters Udstillingen tiltrækker allerede et øget antal dykkere, og lokale udbydere af dykkerture håber, at undervandsmuseet vil gavne forretningen og forbedre revenes sundhedstilstand, siger museet.

"Det er en perfekt balance, hvor vi beskytter revet, samtidig med at vi bringer turisterne ind i naturens verden," siger Roberto Diaz, formand for både Cancún Nautical Association og museet, til National Geographic News. "Vi lægger kunsten til for at gøre det smukt, og alt i alt vil hjælpe."

Måske er du interesseret i ...

Læs også