3D-printeren revolutionerer verden

Vi kan allerede printe pistoler, pizzaer og levende væv. 3D-teknologien udvikler sig med enorm fart og rider på en bølge af teknologisk begejstring. Er der overhovedet grænser for fremtidens 3D-printere?

4. december 2014 af Roff Smith

3D-printeren i hastig udvikling

3D-printning, også kaldet additiv fremstilling, har eksisteret i omkring 30 år. Det er den seneste tids hurtige udvikling, der har skabt den store opmærksomhed om teknologien.

"Printernes hastighed og opløsning og udvalget af materialer, der kan printes med, er alt sammen under udvikling netop nu, og det samme er printere, der kan printe med flere forskellige materialer og fremstille emner med bevægelige dele og elektriske kredsløb," siger Hod Lipson fra Cornell University i USA.

Video: Se et kranie blive printet i 3D

Følg med i tilblivelsen af et Homo habilis-kranie. En flere timer lang teknik, der med fototeknik er komprimeret til få minutter.

Print af levende organer til transplantation?

Men måske ligger 3D-printerens største potentiale i en dag at kunne transplantere menneskelige organer, der er 3D-printet med en patients egne celler. Jennifer Lewis fra Harvard står i spidsen for et forskerhold, der har taget et første skridt i den retning og printet levende væv med blodkar.

Læs: Fagre nye 3D-verden

Bliv klogere på, hvordan en 3D-printer virker, og læs om det sidste nye inden for den revolutionerende teknologi i den fulde artikel fra National Geographic nummer 12/14 her:

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen, får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også