Se ildkugler på nattehimlen

Når Jorden bevæger sig igennem meteorsværmen Tauriderne, er der et spektakulært syn i vente. De brændende småsten skaber store lyskugler på nattehimlen.

10. november 2016 af Karine Kirkebæk / Illustreret Videnskab

Sensommeren og efteråret er sæson for stjerneskud og meteorregn.

Den 11. og 12. november rammes himlen af meteorsværmen Tauriderne, og selv om den ikke lover en decideret sværm at stjerneskud, så er Tauriderne alligevel ganske spektakulære.

Hvad den ikke har i kvantitet, har den i lysende ildkugler.

Meteorsværmen Perseiderne, der bevægede hen over himlen i august, gav ca. 200 stjerneskud i timen, men Tauriderne er til gengæld klarere og mere lysstærke.

5-10 lysende kugler på himlen

Tauriderne vil stå klart omkring midnat både den 11. og 12. november, og det fører ca. 5-10 skinnende ildkugler med sig i timen.

Tauriderne udspringer fra stjernebilledet Tyren, som du fx kan finde vha. stjerneappen Star Walk eller kigge i sydøstlige retning. Men de vil kunne ses på hele himlen.

>> Oplev Solen gå i sort over Sydstaterne med Illustreret Videnskab

Den 11. og 12. november lyser Månen ganske kraftigt, fordi den kun er få dage fra fuldmåne. Men det er alligevel muligt at se de flotte stjerneskud på himlen.

Stammer fra resterne af komet

Hvert år på denne tid bevæger Jorden sig igennem Tauriderne i sin bane. Tauriderne menes at være resterne af kometen Encke (2P/Encke).

Billede af Tauriderne i 2012. Foto: Mike Lewinski/Flick

Efterladenskaberne af kometen er blevet tilbage i det indre Solsystem, og når de efterladte småsten brænder op i vores atmosfære, opstår et festfyrværkeri på himlen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også