Historiens første bemandede rumflyvning

Yuri Gagarin fuldførte verdenshistoriens første bemandede rumflyvning i 1961.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Det var en tydeligt nervøs Yuri Gagarin, der gennemgik de sidste lægeundersøgelser, inden verdenshistoriens første bemandede rumflyvning, den 12. april 1961. Den sædvanlige belevne venlighed var borte, skriver rapporten, han besvarede alle spørgsmål en enstavelsesord, og kosmonauten var meget bleg.

Han havde også god grund til at have sommerfugle i maven, for der var mange ukendte faktorer. Hunden Laika var omkommet under sin rumflyvning i november 1957, og ingen vidste, hvordan Gagarin ville reagere. Derfor var enhver mulighed for manuel styring af Vostok 1 blevet sat ud af kraft, og Gagarin kunne kun aktivere det ved at indtaste en kode, som lå skjult om bord.

Affyringen fra Baikonur blev også en time forsinket, for da lugen til kabinen skulle lukkes, konstaterede teknikerne, at forseglingen slet ikke var god nok. De måtte skille det ad og gøre det om.

Da det kom til stykket forløb flyvningen glat. Fra affyring til Gagarin atter stod på landjorden gik det 108 minutter. I syv kilometers højde sprang Gagarin – helt efter planen – ud, og faldskærmen åbnede sig med det samme. Han nåede jorden omkring 10 minutter senere, kun 28 kilometer fra det sted, hvor hans landing ifølge beregningerne skulle have fundet sted.

Måske er du interesseret i ...

Læs også