Fatal rumfart på Lenins fødselsdag

Sovjetunionens politiske ledelse ønskede et markant resultat i udforskningen af rummet til at markere årsdagen for Lenins fødsel. Det gik bare galt.

27. marts 2013 af Hans Henrik Fafner

I foråret 1967 mente russerne at have et forspring i kapløbet om den første bemandede flyvning til Månen. Et par måneder forinden var tre amerikanske astronauter omkommet, da der udbrød brand i Apollo 1 kommandomodulet, mens raketten endnu befandt sig på jorden, så stemningen var forventningsfuld, da Soyuz 1 lettede fra Baikonur den 23. april.

Om bord var Vladimir Kamarov, og det var planen at Soyuz 2 skulle opsendes dagen efter med tre kosmonauter og at de to fartøjer skulle mødes, mens de var i kredsløb omkring Jorden. Men dette blev aflyst, for Soyuz 1 løb ind i vanskeligheder lige fra starten. Et solpanel foldede sig ikke ud, der opstod problemer med detektorerne, hvilket gjorde det vanskeligt at manøvrere kapslen, og i løbet af det 13. kredsløb gik det automatiske stabiliseringssystem fuldstændig død.

Da besluttede man på jorden at afbryde missionen for at få Kamarov sikkert tilbage til Jorden. Bremseraketterne blev aktiveret, indflyvningen gik glat, men under nedstigningen vendte vanskelighederne tilbage. Faldskærmen, der skulle bremse farten, foldede sig ikke ud, og reserveskærmen heller ikke. Kapslen ramte jorden med ca. 650 km/t, og Kamarov blev formentlig dræbt på stedet.

Efterfølgende er det kommet frem, at ingeniørerne forud for flyvningen påpegede 200 tekniske fejl, men at den blev gennemført fordi den politiske ledelse ønskede et markant resultat i udforskningen af rummet til at markere årsdagen for Lenins fødsel.

Måske er du interesseret i ...

Læs også