Andreas Mogensen: Vi skal se os selv som jordboere

I dag er det et år siden, at ESA-astronauten Andreas Mogensen satte fødderne på Jordens overflade igen efter 10 dage i vægtløs tilstand. Oplevelsen har givet ham et nyt perspektiv på menneskets gang på kloden, som han vil give videre til os andre.

12. september 2016 af Nanna Vium / Illustreret Videnskab

”Jeg var noget rundtosset”. Sådan lød den umiddelbare reaktion fra den danske ESA-astronaut, Andreas Mogensen, da han for et år siden skulle sætte ord på sin fysiske tilstand i timerne efter rejsen fra den internationale rumstation ISS og tilbage til Jordens overflade.

Danskeren var en del af det, der er døbt Iriss-missionen og havde blandt andet til opgave at fragte et nyt rumfartøj op til to astronauter, der skulle tilbringe et år på den internationale rumstation ISS - omkring 386 kilometer over Jorden.

Dermed blev han den første dansker i rummet nogensinde.

Se, hvordan det så ud, da Andreas Mogensen og kosmonaut-kollegerne for et år siden bragede af sted med cirka 27.600 km/t fra rumbasen Bajkonur i Kasakhstan. (Selve opsendelsen finder du 02:30 inde).

Ser ikke landegrænser i rummet

Otte dage i alt fik Andreas Mogensen sammen med kollegerne på rumstationen, der flyver med 28.000 kilometer i timen, og derfor kan nå hele vejen rundt om Jorden på lidt over halvanden time.

For astronauten kastede det et nyt lys over vores fælles liv på kloden.

”Noget af det første man lægger mærke til, når man er ombord på rumstationen og kigger ned på vores smukke planet er, at man ikke ser landegrænser,” lød det fra astronauten, da han sammen med sin russiske kosmonaut-kollega Sergej Volkov holdt tale på DTU Space i København i anledning af et års-jubilæet for deres udrejse sidste fredag.

”Og det er meget symbolsk for, hvad det er, vi laver deroppe – vi rejser derop som repræsentanter fra Jorden og menneskeheden og arbejder side om side med hinanden med det samme mål,” fortsatte han.

Vi bør se os selv som jordboere

Netop samarbejdet på tværs er noget, vi bør hente med hjem til Jorden, mener den europæiske astronaut.

”Rumstationen er utrolig stor og kompleks, og det er kun igennem et internationalt samarbejde, vi har formået at samle det her forskningslaboratorie i rummet – det samarbejde kunne vi lære meget af hernede på Jorden,” siger Andreas Mogensen.

Han mener, at den internationale holdånd kunne styrkes på "alle områder", og at vi generelt skal opfatte os selv på en helt anden måde, end vi gør det i dag.

”Det der med grænser er noget menneskeskabt, næsten unaturligt, og der er ingen grund til, at vi ikke skulle se os selv som jordboere,” siger han.

Måske er du interesseret i ...

Læs også