Mælkevejens lysstærke centrum dukker op over den sydlige horisont i sensommeren. Det fjerne lys rammer Jorden efter en årtusinder lang rejse gennem vores galakses ufattelige tomrum. 

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK

Mælkevejens kerne lyser nattehimlen op

Et enormt lysende bånd skærer nattehimlen midtover i slutningen af august. Så læn hovedet tilbage, og lad dig imponere af vores galakses milliarder af stjerner.

29. august 2017 af Jesper Grønne, Illustreret Videnskab

Den centrale del af vores galakse, Mælkevejen, står frem som et lysende bånd på nattehimlen. Nogle dele af båndet er mørkere, fordi de er dækket af enorme gasskyer, som befinder sig mellem stjernerne.

Det supermassive sorte hul midt i galaksen ligger lige over horisonten, men er dækket af de store gasskyer. I nærheden dukker et af galaksens mest lysstærke områder frem mellem skyerne.

Næsten lige over dig på himlen kan du se en del af Mælkevejens såkaldte Orion-arm, som vores eget solsystem befinder sig i.

Sådan gør du

  • Gå ud i timen efter midnat i sidste uge af august. Lige efter nymåne er Månens lys svagest og forstyrrer derfor ikke det svage lys fra Mælkevejens fjerneste områder.
  • Find et mørkt sted langt fra storbyer. En større by inden for 30 kilometer i sydlig retning kan lyse mange kilometer op i atmosfæren, så galaksens svage lys drukner i lysforurening.
  • For at fotografere Mælkevejen skal du bruge et vidvinkelobjektiv og et stabilt stativ til kameraet. Hold eksponeringerne mellem 15 og 30 sekunder for at få de bedste billeder.

VIDSTE DU AT:

Mælkevejen måler mindst 100.000 lysår fra kant til kant og indeholder op mod 400 milliarder stjerner.

Hvis vi kunne rejse med lysets hastighed, ville det tage 27.000 år at nå frem til det supermassive sorte hul i galaksens centrum.

Måske er du interesseret i ...

Læs også