Se billeder af supermånen

Læs om videnskaben bag den største måne i 18 år og se en stribe flotte billeder af supermånen.

22. marts 2011

Lørdag var månen tættere på Jorden, end den havde været i 18 år, og det gjorde den såkaldte supermåne til den største fuldmåne i adskillige år.

Den månedlige fuldmåne ligner altid en stor skive, men fordi dens bane er ægformet, er månen til tider i perigæum, dens korteste afstand fra Jorden i den omtrent månedlange månecyklus, eller i apogæum, dens længste afstand fra Jorden.

Tilsvarende, fordi størrelsen af månens omløbsbane varierer en smule, er hvert perigæum ikke altid den samme afstand fra Jorden.

Lørdagens supermåne var kun 356.577 km fra Jorden, hvilket gjorde den omkring 20 % mere lysende og 15 % større end en normal fuldmåne, siger Anthony Cook, der er astronom på Griffith-observatoriet i Los Angeles i USA. Sidste gang fuldmånen var så tæt på Jorden, var ifølge NASA i 1993.

Og trods rygter på internettet havde fænomenet ingen indflydelse på jordskælvet og tsunamien 11. marts i Japan.

Jordskælvet i Japan havde ikke forbindelse med supermåne

En sådan nærkontakt med månen kan forårsage lidt højere tidevand end normalt og lokale oversvømmelser, især hvis der i forvejen er en storm i anmarch, siger astronomer.

En supermåne kan også have en vis indflydelse på den seismiske aktivitet på grund af den stærkere massetiltrækning mellem månen, solen og Jorden.

Ikke desto mindre er der dog ingen klar indikation af, at nogen af disse fænomener havde indflydelse på jordskælvet og tsunamien i Japan.

"Jordskælvet i Japan indtraf, da månen var tæt på sin gennemsnitlige afstand fra Jorden – der var ikke noget ekstremt ved dens position eller fase," siger Anthony Cook.

"Mens nogle jordskælv tilsyneladende har forbindelse med tidevandet, er dette ikke et af dem."

Måske er du interesseret i ...

Læs også