Måneformørkelse rød

Måneformørkelse - Hvad er det, og hvornår sker det i Danmark?

Ved total måneformørkelse bevæger Månen sig ind i Jordens skygge, hvor den ikke er sort, men rød. Hvad er det for et fænomen, og hvornår kan det opleves igen?

12. juli 2018 af Karine Kirkebæk

Måneformørkelse

Hvor dele af verden bogstaveligt talt går i sort under en solformørkelse og lyset slukkes, er måneformørkelsen et noget smukkere naturfænomen. Under de rigtige forhold vil månen blive blodrød, og derfor bliver dette fænomen af nogen kaldt for ”blodmåne”.

Man behøver ikke noget udstyr til at se på en måneformørkelse, sådan som man gør det med en solformørkelse, hvor det er nødvendigt med beskyttelsesbriller. For lyset ved en måneformørkelse er svagere end lyset fra en almindelig fuldmåne.

Hvad er måneformørkelse?

En måneformørkelse opstår, når en fuldmåne bevæger sig bag Jorden og ind i dens skygge. Månens bane omkring Jorden hælder cirka 5 grader, og derfor skal der helt specielle betingelser til for en måneformørkelse. Det skal være fuldmåne - og Solen, Jorden og Månen skal ligge præcist på linje. Og Månen skal skære ekliptika, som er Jordens bane rundt om Solen.

Solen danner en kegleformet skygge bag Jorden, og når Månen bevæger sig ind i denne skygge – umbraen – forekommer der en måneformørkelse. 

© Creative Commons/Sagredo

Skyggen kan deles op i flere områder. Den delvise skygge kaldes for penumbraen og den fulde skygge kaldes for umbraen. Umbraen har et kegleformet snit, der fortsætter 1 million km bag Jorden. Og da Månen "kun" ligger 384.400 km fra Jorden, kan den bevæge sig ind i det skyggefulde mørke.

Tre typer måneformørkelse

Der findes tre former for måneformørkelse: total måneformørkelse, delvis måneformørkelse og penumbra måneformørkelse.

Blodmåne - Total måneformørkelse

Ved en total måneformørkelse befinder Månen sig i Jordens totale kegleformede skygge, som hedder umbra. Her er der intet sollys. Det er ved denne type måneformørkelse, at fænomenet ”blodmåne” opstår.

Månen udsender ikke noget lys af sig selv – ligesom Jorden ikke gør det. Og det kan virke mærkeligt, at det netop er i umbraen, hvor der ikke er sollys, at Månen bliver farvet rød. Men det skyldes, at Jordens atmosfære afbøjer lyset, og at det kun er det langstrålede røde og orange lys, der kan passere atmosfæren og trænge ind i umbra-skyggen.

Det kortbølgede blålige lys bliver spredt af luftmolekyler og luftpartikler, og når derfor ikke frem til Månen. Når det røde lys rammer Månen, vil det reflekteres og give Månen det røde skær. Hvis Jorden ikke havde en atmosfære, ville Månen bare blive helt mørk under formørkelsen.

Blodmåne: Den næste totale måneformørkelse kan opleves den 27. Juli 2018.  

Måneformørkelse rød

Ved en fuld måneformørkelse bliver Månen blodrød, fordi det kun er det langstrålede røde lys, der kan trænge igennem atmosfæren. 

© Creative Commons/Tomruen

Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse opstår, når kun dele af månen rammer umbraen. Her vil det se ud, som om den del, der er i umbraen, er væk. Og det ligner, at der er taget en bid af Månen.

Næste måneformørkelse

Månen på vej ind i umbraen og derfor delvist formørket.

© Creative Commons/JJ Harrison

Penumbra måneformørkelse

Ved en penumbra måneformørkelse er Månen kun i området penumbraen, hvor der kun er delvis skygge. Ved denne type formørkelse vil Månen se mørkere ud end normalt.

En total måneformørkelse vil derfor også altid indeholde en delvis måneformørkelse. For vejen ind i umbraen vil altid fører gennem penumbraen.

Hvor længe varer en måneformørkelse?

En måneformørkelse adskiller sig også fra solformørkelser ved at være et mere langtrukkent fænomen. En total solformørkelse varer kun et par minutter, mens en måneformørkelse varer mange timer. 

Hvornår oplever vi igen måneformørkelse?

Måneformørkelse er ligesom solformørkelse et sjældent fænomen. Men der går i ikke lang tid, før den næste måneformørkelse kommer, og vi kan se en delvis eller total måneformørkelse igen. 

  • 27. juli 2018 – total måneformørkelse

  • 21. januar 2019 – total måneformørkelse

Gå ikke glip af århundredets Måneformørkelse

Når Månen glider ind i Jordens skygge den 27. juli og bliver blodrød, kan du opleve den længste totale måneformørkelse i det 21. århundrede. Og lige nu har du mulighed for at opleve årets astronomiske begivenhed fra første parket sammen med Illustreret Videnskab.

Vi har lige nu det perfekte tilbud til dig, der vil helt tæt på blodmånen. Du får:

  • En kraftig håndkikkert – så du kan komme helt tæt på Månens kratere.
  • Din guide til Månen – et digitalt særnummer, som går tæt på vores naturlige satellit.
  • Din guide til Stjernehimlen – så ved du, hvor du skal pege kikkerten hen resten af året.
  • To numre af Illustreret Videnskab – så du ved, præcis hvad du kigger på.

Indløs dit tilbud her

Måske er du interesseret i ...

Læs også