Et kig ind i Månens flydende indre

Månen har ligesom Jorden en flydende kerne, men hvor Jordens kerne transporterer varme ved hjælp af konvektion mener man, at Månen er statisk. Det, at den ydre kerne er flydende, tyder på, at Månen engang var helt flydende.

5. juli 2012

Apollo-astronauterne borede kun 3 m ned i Månens overflade, men de data, de hentede op, er den dag i dag med til at bringe os nærmere en afsløring af, hvad Månens indre gemmer på. Et nyt kig på de 40 år gamle seismiske data bekræfter, at denne kolde, tørre satellit indeholder en varm, flydende kerne.

Renee Weber fra NASA har studeret målinger lavet fra 1969 til 1977, hvoraf kun en fjerdedel tidligere var blevet analyseret. Ved hjælp af moderne computere kunne hun og hendes kolleger undersøge resten med særligt fokus på dybe måneskælv.

Ligesom Jorden har Månen en kerne, som består af flydende og massive lag; den inderste del er massiv pga. højt tryk og samtidig den varmeste. Men hvor Jordens kerne transporterer varme ved hjælp af konvektion – dvs. den er dynamisk og fremkalder pladetektoniske bevægelser, vulkansk aktivitet og et magnetfelt – mener man, at Månen er statisk.

Det, at den ydre kerne er flydende, tyder på, at Månen kan have været helt flydende, da den blev dannet for 4,5 milliarder år siden, siger Renee Weber.

"Selv om Jorden og Månen blev dannet på nogenlunde samme tid, er Månen mindre, så den har mistet sin varme og sin energi hurtigere."

Men måske har der tidligere været konvektion også i Månens kerne. Og hvordan ved vi det? Pga. magnetiske spor i de prøver af Månens overflade, som astronauterne tog med tilbage.

Månens indre

1: Månens skorpe er meget ujævn pga. meteornedslag på overfladen.

2: Kappe Dybde (fra overflade): 40 km Består af: Bl.a. olivin, peridotit og granat Temperatur: 1600 kelvin (1327 °C)

3: Delvis flydende zone Dybde (fra overflade): 1255 km Består af: Peridotit, titanium-rige silikater Temperatur: 1650 kelvin (1377 °C)

4: Ydre kerne Dybde (fra overflade): 1410 km Består af: Flydende jernlegeringer Temperatur: 1700 kelvin (1427 °C)

5: Indre kerne (massiv) Dybde (fra overflade): 1495 km Består af: Massive jernlegeringer Temperatur: 1710 kelvin (1437 °C)

Måske er du interesseret i ...

Læs også