Kraftigste solstorm i otte år rammer Jorden

Læs, hvorfor fly blev omdirigeret, og hvilke andre alvorlige farer solstorme kan medføre.

25. januar 2012 af Andrew Fazekas, National Geographic News

Jorden har været udsat for den kraftigste solstorm i over otte år, og det skyldes en gigantisk bølge af ladede partikler fra Solen, der kolliderede med klodens magnetfelt tirsdag den 24. januar.

I de tidlige morgentimer mandag den 23. januar (amerikansk tid) opfangede NASA's Solar Dynamics Observatory et ekstremt kraftigt ultraviolet glimt fra et soludbrud, der blev efterfulgt af en kæmpemæssig CME (coronal mass ejection). CME er en sky af overophedet gas og ladede partikler, der slynges ud fra Solens overflade.

Skyen satte kurs mod Jorden med en fart på ca. 4,8 millioner km/t. og nåede vores klode kun 35 timer efter, at den var blevet udløst.

Jordens magnetfelt rystes

Når CME'er rammer Jorden, ryster de ladede partikler Jordens beskyttende magnetfelt og forårsager geomagnetiske storme, der kan udløse strålende nordlys. Folk i Skandinavien, Alaska og Canada har allerede rapporteret om øget hyppighed af nordlys.

Men voldsomme solstorme kan også medføre forstyrrelser i elforsyningen, beskadige satellitter i kredsløb og forstyrre GPS-signaler, radiokommunikation og endda flyruter.

"Det første udbrud på Solens overflade blev målt til at være ret kraftigt og udløste en større bølge solstråling, som ikke er set siden oktober 2003," siger Bill Murtagh, der er ledende analytiker på NOAA's rumvejrcenter i Boulder, Colorado i USA.

"Solstrålingen varer typisk ved i mindst et døgn eller to, indtil hele stormen passerer forbi Jorden," tilføjer han.

"På nuværende tidspunkt har vi fået meldinger om periodiske udfald i radiokommunikationen i områder højt mod nord, og det har ført til omdirigering af nogle polare flyruter."

Hvorfor solstorme påvirker polarflyvninger

Flyselskaber, hvis ruter passerer hen over polarområder, er særligt opmærksomme på solstorme, fordi Jordens magnetfelt skaber en slags skorstenseffekt, der får partikler fra CME'er til at samle sig omkring polerne.

"Langdistanceflyvninger hen over polarområderne kan ikke altid gøre brug af satellitkommunikation og er derfor afhængige af traditionel radiokommunikation," siger Bill Murtagh.

"Men under en solstorm er der ofte længere perioder med radioudfald. Det gør det problematisk at følge nationale luftfartsregulativer, fordi flyene skal være i konstant radioforbindelse."

Trods flyselskabernes forsigtighedsregler betragtes den nuværende solstorm dog som moderat og forventes ikke at forstyrre jord- eller rumbaseret kommunikationsudstyr i større omfang, siger Antti Pulkkinen, der er rumvejrsforsker på NASA's Goddard Space Flight Center i Maryland, USA.

Måske er du interesseret i ...

Læs også