Jordens guld stammer fra asteroide

Ligesom de tre vise mænd havde guld med til Jesusbarnet, kan kæmpemæssige asteroider have bragt ædelmetaller med til Jorden i dens barndom.

10. december 2010 af Brian Handwerk, National Geographic News

Der findes en mystisk mængde siderofile ("jernelskende") metaller i jordens kappe, og disse metaller - heriblandt guld - kan forbinde sig med jern. Den bedste forklaring har været, at et himmellegeme bragte disse metaller med til kloden, lige efter at kloden havde dannet sin kerne. Men man har længe diskuteret, hvilket himmellegeme, der var tale om.

Ny computersimuleringer viser, at kæmpestore, tilfældige nedslag for omkring 4,5 milliarder år siden er kilden til Jordens jernelskende materialer. Nedslagene var klippefyldte formationer, som blev til overs, da planeterne i solsystemet blev dannet. Den største formation var på størrelse med Pluto - op til 3.220 km i diameter, fremgår det af undersøgelsen.

Og den unge jord var ikke den eneste modtager: Ved lignende, dommedagsagtige kollisioner blev der afleveret jernelskende metaller til månen og Mars, og nedslagene kan endda være årsagen til, at der findes vand på månen. "Disse elementer fortæller os noget om, hvad der ramte disse verdener i en slags 'sidste øjebliks' vækstspurt" siger lederen af undersøgelsen, William Bottke fra Southwest Research Institute i Colorado i USA.

Ramte forbi månen, men ramte Jorden

Måneklipper, der blev bragt med tilbage på Apollo-missionerne, har ført til den nu mest accepterede teori, at månen blev dannet, da et himmellegeme på størrelse med Mars hamrede ind i den unge jord. Energien fra nedslaget fik Jorden, som stadig var ved at blive dannet, til at udvikle sin jernkerne. Da dette skete, skulle jernelskende metaller have fulgt det flydende jern fra klodens kappe og ned i kernen. Men vi ved, at guld og andre jernelskere kun findes i beskedne mængder i Jordens kappe.

Ved hjælp af en matematisk model, en såkaldt Monte Carlo-analyse, har William Bottkes hold beregnet, at jernelskende metaller blev afleveret ved et begrænset antal voldsomme nedslag, der tilfældigvis ramte forbi månen. Tilfældighedernes spil kan således nemt have betydet, at et kæmpemæssigt himmellegeme ramte forbi den mindre måne, men smadrede ind i Jorden - og skabte de metaller, som vi kender i dag.

Måske er du interesseret i ...

Læs også