'Alien' partikler observeret

For første gang nogen sinde har en NASA-rumsonde direkte observeret partikler, som ifølge astronomer kommer fra et sted uden for vores eget solsystem.

1. februar 2012 af Andrew Fazekas, National Geographic News

Opdagelsen giver os ikke blot et glimt af, hvad der findes i det såkaldte interstellare medium - stoffet mellem stjernerne - men bidrager også til kortlægningen af vores lokale galaktiske nabolag.

Rumsonden "Interstellar Boundary Explorer" (IBEX) er i kredsløb omkring 322.000 km fra Jorden, og har indsamlet prøver af brint, ilt og neon, som kommer fra det interstellare rum.

"Det er spændende for første gang at kunne observere fremmed stof, som ikke kommer fra vores egen sol eller planeterne. Det har sin oprindelse uden for vores solsystem - i andre dele af galaksen," siger David McComas, teamchef for IBEX-projektet.

"Vi mener, det er meget vigtige målinger, for disse elementer er de grundlæggende byggesten til stjerner, planeter og mennesker."

Et "hole-in-one på 24 milliarder km"

Siden opsendelsen i oktober 2008, har IBEX-sonden udforsket den del af rummet, der ligger inden for vores solsystem (heliosfæren).

Boblen i Mælkevejsgalaksen er skabt af solvinden, som er en strøm af ladede partikler, der konstant udsendes i alle retninger fra Solen.

Udkanten af heliosfæren er omkring 100 gange længere væk fra os, end Jorden er fra Solen, og den beskytter det indre solsystem mod dødbringende kosmisk stråling. Det sker ved, at heliosfæren og dens tilknyttede magnetfelt skubber skadelige ladede partikler væk. Disse partikler er rester af supernovaer spredt ud i det interstellare rum og strømmer mod os med 80.000 km/t.

Halvdelen af partiklerne i den interstellare vind er imidlertid neutrale, og disse uladede partikler kan finde vej ind i vores solsystem. Enkelte af disse neutrale brint-, ilt- og neonpartikler når siden helt frem til Jorden, hvor IBEX var i stand til at opdage dem, siger David McComas . "Jeg kalder det et hole-in-one på 24 milliarder km."

Vores solsystem indeholder mere ilt

Ved en analyse af de nye data fra IBEX blev forholdet mellem ilt og neon fra det interstellare rum sammenlignet med forholdet mellem atomer fra vores eget solsystem. Resultaterne viser, at vores solsystem tilsyneladende indeholder mere ilt end det omgivende interstellare rum.

Det betyder muligvis, at vores solsystem har flyttet sig til sin nuværende position fra et mere iltholdigt miljø. En anden mulighed er, at en masse ilt er indesluttet i støvpartikler eller is i det interstellare medium.

I kombination med tidligere data om nærliggende interstellare skyer - spindelvævsagtige ansamlinger af gas og støv, der er mange lysår i diameter - kunne holdet komme med et mere præcist bud på vores beliggenhed i det lokale galaktiske nabolag.

Vores solsystem ser ud til at befinde sig i udkanten af en af mange interstellare skyer med lav tæthed, der bevæger sig igennem denne del af galaksen. Måske bevæger vi os ligefrem ud af skyen i løbet af det næste par tusinde år, viser oplysningerne.

"Vores position i vores lokale interstellare sky er vigtig," siger Seth Redfield, der er astronom på Wesleyan University i USA og er tilknyttet IBEX-projektet. "Heliosfærens struktur ændrer sig afhængig af, hvor den befinder sig i eller uden for en sky, og det har konsekvenser for, hvor godt den beskytter os mod de dødbringende kosmiske stråler."

De nye IBEX-resultater bliver offentliggjort i en serie videnskabelige artikler i februarudgaven af Astrophysical Journal Supplements.

Måske er du interesseret i ...

Læs også