Oprørssoldater kidnapper forskergruppe

En gruppe forskere studerede fugle i Himmelaya, da de blev taget til fange af en gruppe oprørssoldater og blev brugt som lokkemad.

Jeg og mit forskerhold studerede fugle i Himalaya, da 10 mænd med maskinpistoler marcherede ind i vores lejr og sagde: "I kommer med os." Vi arbejder som regel 3400 meter oppe, men vi var gået ned ad bjerget for at studere fugle længere nede. I 2400 meters højde er der en vej. Havde vi været højere oppe, havde de ikke set os.

Den indiske hær var overalt – det var først i 1990’erne, og regionen var meget ustabil. Vi var blevet taget til fange af oprørssoldater fra Kashmir. De tvang os med til den nærmeste landsby og satte os på en lille bus. For at holde os skjult skiftede oprørerne hele tiden køretøj. De slog en rickshaw-chauffør med en pistol, da han var for længe om at give slip på sin rickshaw. Så kørte de 24 km med os og beslaglagde en anden bus. Derefter tvang de os til at gå.

Vi stoppede ved noget, der lignede en oprørslejr fra en film. De ville have Amnesty International til at komme og dokumentere de grusomheder, de sagde den indiske hær havde begået. Vi – en englænder og to amerikanere – skulle agere lokkemad. Oprørerne var venlige mod os. De lod os blive sammen. De udfordrede os til tovtrækning, hvor et af deres AK-47-geværer var den linje, vi ikke måtte træde hen over. Vi vurderede, at det var bedst at lade dem vinde.

Den femte nat opdagede en af os, at der ikke var nogen vagt ved døren. I strømpesokker og med støvlerne i hænderne løb vi, alt hvad vi kunne. Vi løb, indtil Solen stod op – forbi flere hyrder, der kiggede overraskede efter os. Da vi endelig nåede en vej, fandt vi vores penge frem – bare 45 kr. Så hoppede vi på en forbipasserende bus og begyndte vores rejse hjem.

Trevor Price

Modtager af legat fra National Geographic.

Ekspertise

Ornitologi

Sted

Kashmir

Måske er du interesseret i ...

Læs også