Islands undervandssprækker udforskes

Med støtte fra National Geographic forsker biolog og dykker Jónína Herdís Ólafsdóttir i Islands dybe kløfter og leder efter liv i den ellers skjulte verden.

11. marts 2015 af Jónína Herdís Ólafsdóttir

Jónína fortæller om forskningsprojektet

Langsomt, men sikkert bliver Island revet midt over. Øen ligger på Den Midtatlantiske Ryg, hvor to lithosfæreplader mødes. Efterhånden som de driver fra hinanden, opstår der forsænkninger og sprækker, som gennemskærer hele landet. Nogle af sprækkerne er tørre, mens andre når ned til det iskolde grundvandsreservoir og kan være 60 m dybe.

Jeg er biolog og dykker, og med støtte fra National Geographic har jeg udforsket disse lidet kendte undervandssprækker. Ved første øjekast virker de blottede for liv, men ved nærmere eftersyn ser man fisk pile ind og ud mellem klipperne, som regel dværgørred, men den større fjeldørred kan også svømme ind fra søer i nærheden. Algearter som den neongrønne Tetraspora cylindrica sætter deres spor på omgivelserne.

Tykke tæpper af cyanobakterier hænger fra klipperne og tjener som ly og fødekilde for små hvirvelløse dyr. Krebsdyr, der er tilpasset livet i huler – en af de få hjemmehørende arter på denne geologisk set unge ø – var også mistænkt for at leve i sprækkerne. Vi fandt dem til sidst i den 40 m dybe Huldugjá-sprække (opkaldt efter de mytiske, skjulte Huldufólk). Vores udforskning af denne skjulte verden er kun lige begyndt.

Klik på videoen herunder for at afspille

Måske er du interesseret i ...

Læs også