Galleri: Jane Goodalls chimpanser

Mød nogle af de største personligheder blandt Jane Goodalls chimpanser i denne portrætserie. Klik på billederne for at se dem i større format.

25. september 2014 af David Quammen

Jane Goodall: Folkekær forsker fylder 80

I april i år fyldte den britiske forsker og natur- og miljøforkæmper Jane Goodall 80 år.

Vi kender hende især for hendes banebrydende arbejde med chimpanser, der begyndte i i 1960 i Gombe i Tanzania. Inden for de første måneder gjorde hun tre store opdagelser: Chimpanser bruger redskaber, chimpanser fremstiller redskaber, og chimpanser spiser kød og kan være rovdyr.

I 1965 oprettede hun et forskningscenter i Gombe, hvor talrige specialister siden har studeret chimpansernes adfærd.

Modstand fra den etablerede forskerverden

Jane Goodall skabte røre i 1960'ernes naturvidenskabelige forskerverden, fordi hun insisterede på at bringe chimpansernes individuelle forskelle og deres personlighed ind i sin forskning.

“Det var lidt af et chok at få at vide, at jeg havde gjort alting galt. At jeg ikke skulle have givet dem navne. Jeg måtte ikke tale om deres personligheder, deres sind eller følelser. Det er forbeholdt os," fortæller Jane Goodall.

Hun lod sig nu ikke stoppe, og hendes arbejde kom til at danne grundlag for senere tids forskning i store aber i naturen.

Jane Goodall ser tilbage

National Geographic har interviewet Jane Goodall om hendes pionerarbejde med Gombes chimpanser. Læs hele artiklen "Jane Goodalls familiealbum" fra National Geographic 9/2014 her:

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også