Chimpansehviskeren Jane Goodall

Den legendariske chimpanse-forsker Jane Goodall er stadig aktiv i sit arbejde for at beskytte chimpanserne.

28. november 2013

Selv om Jane Goodall har nået en alder af 79, bliver hun ved med at forfølge sit livs drøm om at beskytte chimpanserne. Ved en international konference for nylig i Lissabon, hvor hun var hovedtaler, beskrev hun sig selv som "den underlige hvide abe, der ankom til Gombe i Tanzania og straks forelskede sig i stedets dyr".

Dit feltarbejde har lært os tre banebrydende ting: At chimpanser til tider spiser kød, bruger redskaber og endda selv fremstiller redskaber. Er der flere ting?

Ja, jeg kan nævne to: deres evne til at føre krig og til at udvise indføling og medfølelse. Opdagelsen af, at de fremstiller redskaber, fik så stor betydning på grund af den måde, vi definerede mennesket på. Med hensyn til kød, så spiser de nu ikke særligt meget...

Hvordan var det at komme fra dit feltarbejde i junglen til Cambridge University?

Det var forfærdeligt. De sagde, jeg havde gjort alt forkert. Jeg skulle have brugt numre og ikke navne, når jeg omtalte dyrene. Ingen beskrivelser af deres personlighed. Dér tog jeg en stor chance ved at modsige dem og sige: “Jeg beklager, men jeg er uenig med jer.”

Din historie inspirerer tusinder af feltbiologer. Er det en tung byrde at bære?

Det er ikke nogen byrde. Jeg inspirerer måske nogle, som andre har inspireret mig. Jeg tror, den største forskel i dag er, at vi ikke behøvede at bekymre os om naturbevaring i 1960’erne. Det sørgelige er, at de unge i dag også har det at slås med ud over deres studier af dyrene.

Hvor finder du kilden til din evige optimisme?

I unge mennesker og deres overbevisning om, at de kan ændre verden. Naturens modstandskraft er også betryggende. Med tiden kan selv det mest ødelagte sted genoprettes. Og vores ukuelige gåpåmod: Når nok mennesker tager kampen op, er der grund til optimisme.

Er evnen til at fortælle en historie lige så vigtig for en biolog som feltarbejde?

Ja. Jeg har altid været historiefortæller. Jeg har skrevet historier, siden jeg var 5 år. Jeg fornemmede tidligt, at forandring kun kan skabes gennem fængende fortællinger.

Savner du feltarbejdet?

Jeg savner især at være alene ude i skoven. Gombe er meget anderledes nu. Jeg savner det ikke nu. Jeg savner det, det var dengang.

Måske er du interesseret i ...

Læs også