50 års eventyr med Jane Goodall

I 1960 slog en ung engelsk kvinde uden nogen form for videnskabelig­ uddannelse sig ned i Gombe i Afrika for at studere chimpanser. Her 50 år senere er Jane Goodall en legende, en inspiration for unge verden over – og en kvinde, der stadig har en mission.

11. oktober 2010 af David Quammen

De fleste af os kan ikke sige helt præcist, hvornår vi tog fat på vores livskald. Men det kan Jane Goodall.

Om morgenen den 14. juli 1960 gik hun i land på en øde stenstrand på Tanganyikasøens østlige bred. Det var første gang, hun ankom til det, der dengang hed Gombe Stream Vildtreservat: et lille område, som det britiske kolonistyre havde fredet i 1943. Med sig havde hun et telt, et par bliktallerkener, en kop uden hank, en dårlig kikkert, en afrikansk kok ved navn Dominic og som rejseledsager – på forlangende af folk, der frygtede for hendes sikkerhed i Tanganyikas ødemark – sin mor.

Hun var kommet for at studere chimpanser. Eller i hvert fald prøve på det. De fleste iagttagere regnede med, at Janes projekt var dømt til at mislykkes. Men én person, den ansete palæontolog Louis Leakey, som havde hvervet hende til opgaven oppe i Nairobi, troede på, at hun kunne få held med sit forehavende.

Måske er du interesseret i ...

Læs også