Vulkanudbrud i Japan: derfor gik det så galt!

Weekendens tragedie på Ontake-bjerget i Japan, hvor flere end 30 vandrere formodes at være døde efter et udbrud af giftige gasser og aske, er en dødsensalvorlig påmindelse om, at vulkaner – især visse typer – kan være uberegnelige.

29. september 2014 af Dan Vergano - National Geographic Daily News

Japan ligger oven på en vulkansk ø, hvor tre af de store plader i jordskorpen støder sammen, og rammes ofte af jordskælv og vulkanudbrud. Japans meteorologiske institut har netop udsendt varsler for seks andre vulkaner foruden Ontake.

Ontake ligger ca. 200 km vest for Tokyo og er en af mange vulkaner, der er populære blandt vandrere i Japan – Fujiyama er det mest berømte eksempel – og den er desuden et religiøst pilgrimsmål.

Ontake i udbrud uden varsel

Selv om bevægelser i magmaen før større udbrud i nogle tilfælde kan udløse varsler, går bevægelser af den art ikke altid forud for dampdrevne udslip af aske og gasser fra en aktiv vulkan som Ontake.

Derfor ser lørdagens udbrud ud til at være indtruffet uden varsel og har sendt en regn af aske og sten ned over vandrere, som nød synet af efterårsløvet fra toppen af vulkanen.

Med sine 3067 m er Ontake den næsthøjeste vulkan i Japan og tilhører en klasse af såkaldte stratovulkaner, der dannes, hvor én kontinentalplade dykker ned under en anden, og den er kendt for at gå i udbrud med uforudsigelige mellemrum. Stratovulkaner er på én gang de flotteste og mest dødsensfarlige vulkaner med deres moderate lavere hældninger, der bliver stejlere og spidser til mod toppen.

Nedfaldet af aske, der i løbet af weekenden lagde sig over 3 km af vulkanens sydlige skråning, er tilsyneladende mindre voldsomt end ved et udbrud i 1979, hvor overophedet lava flød ned ad bjerget, og 200.000 ton aske dækkede bjergets sider. I 1984 udløste et jordskælv samme sted en lavine, der bevægede sig 12 km og dræbte 15 mennesker.

To typer udbrud

Det, som gør stratovulkaner ekstra farlige, er deres ”pyroklastiske” udbrud, som de har det med at udløse med meget kort varsel. Disse lynudbrud af aske og sten holder sig langs vulkanens sider og kan opnå voldsomme hastigheder på op til 700 km/t., når de bevæger sig ned af bjergsiden. Det var et udbrud af den art, der indtraf på Ontake i 1979.

Lørdagens udbrud var et mindre et af slagsen, et såkaldt freatisk udbrud af damp, aske og sten, hvor der ikke følger lava med. Gasser som kuldioxid eller svovlbrinte fra disse udbrud kan kvæle mennesker, som det tilsyneladende er sket i weekenden. Siden 1979 er der hyppigt sivet damp ud af Ontake-vulkanen, der har fire vulkanske calderaer, indsynkninger i bjerget, der er skabt af vulkanudbrud.

Selv om freatiske udbrud ikke er lige så dødbringende som rigtige pyroklastiske udbrud, kan de stadig være meget store. Den indonesiske vulkan Krakataus freatiske udbrud i 1883 menes at have skabt den voldsomste lyd, der nogen sinde er registreret.

Udbruddet på den ubeboede vulkanø kunne høres i Australien 3200 km borte. Ved de efterfølgende tsunamier blev omkring 30.000 mennesker skyllet i havet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også