Vulkan truer millionby i Congo

Vulkanen Nyiragongo, som rummer en af verdens største lavasøer, har nu to gange sendt strømme af lava mod byen Gomas indbyggere. Spørgsmålet er, hvornår det vil ske igen.

7. april 2011 af Michael Finkel

Hvornår sker det? Det er det spørgsmål, der har bragt to af verdens førende vulkanforskere til Afrikas hjerte, det spørgsmål, der hjemsøger et hold congolesiske seismologer, og det, der kan afgøre knap 1 million menneskers skæbne. Hvornår vil Nyiragongo gå i udbrud?

Nyiragongo er en godt 3 km høj vulkan, der knejser over den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo). Den er en af klodens mest aktive vulkaner, men en af dem, der har været genstand for færrest studier.

Det skyldes især, at det østlige DR Congo de seneste 20 år har været hærget af krig, bl.a. fordi massakrerne i nabostaten Rwanda nåede over grænsen hertil. I øjeblikket forsøger en af verdens største FN-styrker på omkring 20.000 tropper at bevare en skrøbelig og hyppigt brudt fred.

Ved foden af vulkanen ligger storbyen Goma, der er i konstant vækst, fordi folk strømmer hertil på flugt fra regerings- og oprørsstyrker ude på landet. Man anslår, at der nu er omkring 1 million mennesker stuvet sammen i Goma. To gange inden for de senere år har Nyiragongo været i udbrud og sendt en strøm af smeltede stenmasser mod byen.

I 1977 susede lavaen ned ad bjerget med over 95 km/t., det hurtigste, der nogen sinde er observeret. Flere hundrede mennesker omkom, selv om strømmen var størknet, inden den for alvor nåede Goma.

I 2002 sendte vulkanen over 11 millioner m3 lava ind i centrum af byen, tilintetgjorde 14.000 hjem, begravede bygninger til op over stueetagen og tvang 350.000 indbyggere på flugt. Ingen af udbruddene var dog stort andet end rumlen sammenlignet med de uhyre kræfter, Nyiragongo menes at være i stand til at slippe løs.

Måske er du interesseret i ...

Læs også