Vulkan fyrer op under solnedgange

Se den spektakulære virkning af askeskyerne, som vulkanen Puyehue i Chile udspyr: flammende solnedgange i hele Sydamerika.

21. juni 2011 af Ker Than, National Geographic News

Vulkanen Puyehue i Chile gik i udbrud 4. juni.

Den vulkanske aske, der er korroderende og forringer sigtbarheden, har generet flytrafikken i hele Sydamerika og endda i Australien.

Men de bittesmå partikler af støv og glas er også skyld i en optisk effekt, der kloden rundt har givet spektakulære solnedgange og solopgange i skinnende guld, flammende orange og blodrøde farver.

"Bølgelængden i lyset fra solen bliver brudt forskelligt, og det giver den visuelle virkning, vi kan se," forklarer Jay Miller, der er vulkanolog på Texas A&M University i USA.

Det forvandlede lys kan variere inden for hele farvespektret, men det har normalt en mørk farve, fordi en mindre del af sollyset trænger igennem på grund af askeskyen.

"De to vigtigste ting [i forhold til] den farvevariation, vi ser nu, er mængden af aske, og hvor højt op det kommer i atmosfæren," siger Jay Miller. "En masse aske lige over jorden ville bare gøre det mørkt."

Vulkanudbruddet i Chile faldt tilfældigvis sammen med den længste måneformørkelse i over 10 år, som indtraf 15. juni. Se billeder af måneformørkelsen her.

Mange månekiggere meldte, at den formørkede måne så rustfarvet orange eller blodrød ud. Den slags farvefænomener er ikke usædvanlige under formørkelser, fordi støv og gas i Jordens atmosfære kan filtrere blå bølgelængder ud af solens stråler, men askepartikler fra udbruddene i Chile kan have forstærket virkningen under lige netop denne formørkelse.

En askesky fra vulkanen Puyehue skaber en gylden solnedgang 12. juni i nærheden af bjergferiestedet San Martín de Los Andes i Argentina. Foto: Patricio Rodriguez, Reuters.

Askeskyer blander sig 5. juni ved solnedgang med almindelige skyer af vanddamp i nærheden af feriestedet San Martín de Los Andes i regionen Patagonien i Argentina. Foto: Patricio Rodriguez, Reuters.

Striber af vulkansk aske dækker den nedgående sol, der tilsyneladende har mistet alle sine farver. Billedet er taget 13. juni fra Buenos Aires i Argentina. Foto: Cezaro de Luca, EPA.

Måske er du interesseret i ...

Læs også