Stammefolk kæmper for regnskoven

I Perus regnskov tager Amazonindianere nu kampen op mod den største trussel mod deres eksistens: illegal skovhugst.

Mahognitræet er næsten udryddet i Amazonskoven i Peru. Og det til trods for, at store dele af regnskoven er fredet.

Et af de største problemer er områdets størrelse. Amazonskoven er så enorm, at det er umuligt at patruljere effektivt overalt.

En løsning kan være at give de indfødte stammer ejendomsret til deres jord. For ti år siden indledte ashéninka-indianere fra det østlige Peru et felttog for at få den lokale regering til at give dem papir på deres del af Amazonskoven. Disse folk har i årtier bare kunnet se til, når illegale skovhuggere drønede op ad floden i motorbåde med udstyr til en hær af arbejdere på deres vej ud for at fælde de dyrebare mahognitræer.

Ejerskab af regnskoven

Noget tyder på, at ashéninkaernes anmodning endelig bliver færdigbehandlet i år. Hvis de kan dokumentere et ejerskab, bliver det nemmere at skræmme illegale skovhuggere væk og føre retssager imod dem.

Samtidig forsøger Limas regering sig med bæredygtig skovhugst i regnskoven. Dels inddrages flere træsorter til fældning, dels foregår skovningen i en 30-årig rotationsplan, så hver afdeling af hugstområdet altid får 29 år til at gro til igen. Målet er at efterlade regnskovens bestand af træer og planter så intakt som muligt.

Rick Kellso, salgschef i tømmervirksomheden CFA, som har fået en omfattende skovningstilladelse i Perus regnskov siger: "Det kan lade sig gøre at skabe en fortjeneste ved at gøre tingene efter bogen. Man behøver ikke gøre noget ulovligt."

Læs hele artiklen

Klik på download-knappen og opret en profil. Det tager et minut og er ganske gratis.

Mahogni

  • Mahogni (Swieténia macrophylla) vokser kun i et bælte fra Mexico, Mellemamerika og ned til Amazonbækkenets sydlige grænse.
  • I 2001 udstedte Brasilien et midlertidigt forbud mod at fælde mahogni. Siden da er Peru blevet verdens største leverandør af denne træsort.
  • Man mener, at 3/4-dele af den årlige peruvianske tømmerhugst foregår ulovligt.
  • Hugsttilladelser handles på det sorte marked, så tømmervirksomheder kan hvidvaske penge tjent på illegalt fældet mahogni.
  • Skovhugst har indskrænket mahogni til 30 % af dets historiske udbredelse.

Måske er du interesseret i ...

Læs også