Landsbyboerne i den krigshærgede region Ituri i Congo (Kinshasa) skraber efter guld i en skakt, der blev gravet ud af et belgisk selskab for længe siden. Indtil for nylig kontrollerede bevæbnede grupper Ituris rige miner og købte våben for guldet.

Galleri: Guld!

Andre betaler prisen for vores skønhed – og den har aldrig været højere!

29. oktober 2009

Andre betaler prisen for vores skønhed – og den har aldrig været højere!

Guldgraverne er optændt af håbet om rigdom og fylder ulovligt deres sække med “pengesten”, guldmalm, i Ghana. Deres hårde slid stiller verdens sult efter guld og efterlader en ødelagt natur.

En guldbarre på 12,5 kg i den amerikanske nationalbank i New York er med de nuværende guldpriser over 1,7 millioner kr. værd. Medarbejderne flytter rundt på snesevis af barrer, der er blevet handlet.

Det dragende guld dominerer gadebilledet i Chennai i Indien lige før bryllupssæsonen, hvor smykkesalget stiger markant. Indien er verdens største aftager af guld, og det købes både som smykker og investering.

Den 1500 m brede kobber- og guldmine Batu Hijau giver profit og problemer på øen Sumbawa i Indonesien. Den store mine blev etableret i 2000 af det amerikanske Newmont Mining Corporation og har 8000 ansatte. Men regnskoven er blevet begravet af enorme mængder stenaffald. Ejerne vurderer, at minen vil være tømt om ca. 20 år.

Indonesiske landmænd bruger deres hakker til ulovligt at grave efter guld på en ødelagt flodbred på Borneo. Guldfeberen har fået tusinder af dem til at forlade deres marker i håbet om at tjene 25 kr. om dagen.

Sukardi og Suwarni fra Kalimantan-ørkenen tilbringer timer i en sø, hvor de blander kviksølv med malm for at udskille guldet, altimens de udsætter sig selv for det giftige metal. Arbejdere anvender også det kviksølv-forurenede vand som drikke- og badevand.

Overskydende kviksølv presses ud af guld, der er udvundet i en illegal mine i Kalimantan, Indonesien. Mindst 30% af verdens samlede mængde kviksølv - bruges af småmine-arbejdere til at fremstille guld. Når det giftige metal håndteres uden sikkerhedsforanstaltninger, kan det optages i blodkredsløbet og lungerne, hvor det gør stor skade. Prøver har vist, at kviksølvs-niveauet i kroppene på minearbejdere i dele af Indonesien er adskillige hundrede gange større end den forsvarlige mængde.

Guldet skilles fra malmen med kviksølv, og når kviksølvbelægningen er brændt af, kan et gram guld indbringe en indonesisk guldgraver 125 kr. Men det kan have kostet dyrt for hans helbred. Millioner af guldgravere over hele verden indånder giftige kviksølvdampe og risikerer neurologiske og genetiske skader. Flydende kviksølvrester ender i flodslam og plantevækst og forgifter lokale fødekæder.

Da de blev smidt væk fra en guldmine i Prestea, Ghana, flyttede de illegale minearbejdere til denne forladte koncession langs Pra-floden. Man anslår, at en kvart million små-minearbejdere skraber guldstøv i det vestafrikanske land - oftest uden officiel tilladelse eller regulering.

Arbejdsstyrken ved en improviseret mine i Ghana omfatter en 13-årig dreng, der er sat til at udvaske guld. Kun 4 % af Ghanas areal kontrolleres af de store mineselskaber, men de har fordrevet tusinder af landsby-boere, der i mange tilfælde kun kan overleve ved at stjæle guld. 25 % af verdens guld stammer fra ulovligt guldgraveri.

Tidligere passede Desiree Pillay sit barn, samtidig med at hun vejede det guld, der blev bragt ind i hendes forretning i Guyana. I dag er de fleste gæster turister. Den nærliggende Kaieteur Nationalpark er blevet udvidet, og det presser guld­graverne væk fra området.

En uges produktion fra Newmont Mining Corporation's Ahafo mine in Ghana: 14 guldbarrer på i alt ca. 250 kilo.I 2008-priser svarer det til ca. 9 millioner dollar. Guldbarrerne, som har en gennemsnitlig renhed på 91-93% afsendes fra minen til Valcambi rafinaderiet i Schweiz, hvor nikkel, bly og andre metaller fjernes. Resultatet er en barre med stemplet "999,9" på; definitionen på rent guld.

En arret mave og en forside-overskrift vidner om den vold, der brød ud i Prestea, Ghana, da illegale minearbejdere stødte sammen med soldater, hyret til at beskytte det canadiske mineselskab Bogoso Gold Limiteds interesser. Et år tidligere var der også, da demonstranter samledes for at klage over at firmaets mine havde udledt cyanid i en lokal vandforsyning og at dynamit-sprængninger havde ødelagt huse og det lokale hospital. Syv blev såret, da soldaterne skød mod demonstranterne.

Iført sin formue i form af guldtråde i sarien til en uvurderlig arvet hovedbeklædning, sidder Nagavi med sin familie på sin bryllupsdag i Indien.

Guldsmedene arbejder, så sveden springer, i et lille fabrikslokale i Calcutta. De får 103 gram guld for en bestilling på 100 gram, og arbejderne må beholde det, der bliver tilovers i smykkefremstillingen.

Markeds-smykker tager form i en guldsmeds værksted i Kolkata. En ounce guld svarer til godt 31 gram. Disse stykker indeholder mellem 25 og 45 gram af det værdifulde materiale. De sandsynlige købere til pyntegenstandene er efter indisk standard ydmyge og tæller "en lavindkomst-brud eller en kvinde, som er gift eller ugift i lang tid", fortæller smykkehandler Kolkata i Surendra Kumar Bagda.

I Chennai slutter Dilli Bai (til højre) sig til de andre kvinder, der udvasker guldstøv fra kvarterets smykkeværksteder ved daggry, før skraldemændene kommer. Dilli Bai finder ca. et gram om ugen i støvet på gaden. Hvor der er guld, er der mennesker, der leder efter det.

Måske er du interesseret i ...

Læs også