Træer klædt i spind efter oversvømmelse

Millioner af edderkopper søgte tilflugt i træerne, hvor de spandt deres spind, efter at voldsomme regnskyl havde oversvømmet store dele af Pakistan i 2010.

4. april 2011 af Ker Than, National Geographic News

De omfattende oversvømmelser i Pakistan sidste år tvang millioner af edderkopper op i træerne, hvor de spandt deres spind.

Historisk voldsom monsunregn, der satte ind sidst i juli, gav Pakistan næsten 10 års nedbør på bare en uge og fik landets floder til at gå over deres bredder. Vandet var lang tid om at trække sig tilbage, og det skabte kæmpestore søer af stillestående vand i mange landområder.

"Det var en katastrofe, der nærmest skete i slow-motion," siger Russell Watkins, multimedie-redaktør i det britiske ministerium for international udvikling (DFID), som er den organisation, der administrerer Storbritanniens bistandsprogrammer i udlandet.

Ifølge Russell Watkins, der fotograferede træerne under en rejse til Pakistan i december sidste år, sagde folk i den pakistanske landsby Sindh, at de aldrig havde set dette fænomen før oversvømmelserne.

Både godt og skidt

De usædvanlige træspind har både haft positive og negative konsekvenser.

Et stykke tid så spindelvævene ud til at øge fangsten af myg i området, hvilket reducerede risikoen for malaria, siger Russell Watkins.

Efter en oversvømmelse giver det overskydende, stillestående vand normalt bedre ynglebetingelser for myg. Men folk i Sindh meldte om langt færre myg end forventet efter den seneste katastrofe.

De enorme spindelvæv endte imidlertid med at dræbe mange af de træer, de indhyllede, muligvis fordi de reducerede mængden af sollys, der nåede træernes blade.

Desuden, siger Russell Watkins, har de efterfølgende dødsfald blandt mange af de indspundne træer skabt et nyt problem for indbyggerne i Sindh.

"Området er ufatteligt hedt om sommeren, og der er i forvejen meget lidt naturligt bladhang, som folk kan søge skygge under," siger han. Uden træerne i vejsiderne og omkring markerne vil der være meget lidt beskyttelse mod sommersolen.

Oversvømmet område på størrelse med England

Da katastrofen var på sit højeste, dækkede det oversvømmede område et areal på størrelse med England. Hen ved 2000 mennesker døde under katastrofen, og 20 millioner mennesker blev ifølge Pakistans regering berørt.

"Oversvømmelsen berørte flere mennesker end tsunamien i Det Indiske Ocean i 2004, jordskælvet i Pakistan i 2005, jordskælvet i Haiti [i 2010] og orkanen Katrina tilsammen," siger John Barrett, chef for DFID's oversvømmelsesberedskab, i en udtalelse.

Som led i det internationale hjælpearbejde organiserede DFID den hidtil største humanitære operation i Storbritanniens historie.

"Enhver form for vegetation over jorden var berørt, bogstaveligt talt hver eneste træ og busk," siger Russell Watkins om de altopslugende edderkoppespind.

Måske er du interesseret i ...

Læs også