Stormjægere dræbt i kæmpe tornado

En tornado dræbte den 31. maj 2013 tre tornadoforskere fra National Geographic og endte med at koste 22 mennesker livet.

Et uvejr over El Reno i Oklahoma nåede sit dødbringende højdepunkt lidt efter kl. 18, hvor en knap 4 km bred tornado rev maskiner fra hinanden, smed rundt med biler, vippede hele overetagen af et hus, løftede syv kreaturer og en 9 m lang kreaturanhænger fra et kvægmarked op i luften og afleverede det hele på en eng i nærheden.

Midt i alt dette befandt forskerholdet TWISTEX sig i en personbil. Holdet bestod af Tim Samaras, hans søn, Paul Samaras og meteorolog Carl Young, som fik støtte fra National Geographic for deres arbejde. Mange af de tornadojægere, der var kommet for at se uvejret, valgte at flygte, men TWISTEX-holdet øjnede en enestående chance for at opsamle data og valgte at forsøge at sætte deres målesonder ud.

Kl. 18.23 blev Twistex-holdet overhalet af tornadoen. Præcis hvad der skete i de skæbnesvangre minutter den 31. maj 2013, finder man nok aldrig ud af. Nåede holdet at se tornadoen, før den ramte dem? Blev bilen suget op af en af de roterende hvivler, og er det deres bil, man kan se på en anden tornadojægers videooptagelse, der viser et mindre køretøj, der falder ned fra himlen?

Tornadojæger: Nogen vil blive dræbt

Tim Samaras var en anerkendt stormjæger, som blandt ligesindede var kendt for sin nøje planlægning og høje sikkerhedskrav. Han var også ingeniør og havde modtaget mange legater fra National Geographic for sin banebrydende tornado-forskning.

"Han sagde det ved mere end én lejlighed: 'nogen vil blive dræbt, mens de er i gang med det her. En tornadojæger, en amatør, en gruppe turister på udflugt," fortæller Tim Samaras' tidligere kollega Goeff Carter. "Jeg troede aldrig, at det skulle blive Tim."

Se billederne og læs hele historien om stormjægernes jagt på tornadoen, der endte med at koste dem livet. Er du abonnent på National Geographic, kan du downloade artiklen gratis ved at klikke på linket herunder.

Er du ikke abonnent på National Geographic? Klik her og få adgang til alt indhold på natgeo.dk.

Måske er du interesseret i ...

Læs også