Pludselig snestorm og laviner dræber vandrere i Himalayabjergene

En snestorm og laviner i Himalayabjergene i Nepal har dræbt vandrere, guider og hyrder i et populært vandreområde. Flere end 30 mennesker er omkommet, og mange er stadig savnede flere dage efter katastrofen.

16. oktober 2014 af Dan Vergano - National Geographic Daily News

Flere hundrede vandrere skal onsdag have befundet sig et sted på Annapurna-vandreruten, et område, der er populært blandt fritidsvandrere, og mange af disse var der sent onsdag ingen meldinger om. Det oplyser en nepalesisk politibetjent, som citeres af nyhedsbureauet AFP.

Katastrofen på Annapurna indtræffer seks måneder efter en lavine, der dræbte 16 bjergarbejdere, heriblandt 13 sherpaer, på Mount Everest, der med sine 8850 m er verdens højeste bjerg. Everest-arbejderne var beskæftiget med at hjælpe dyrt betalende kunder igennem den strabadserende opstigning til toppen af Mount Everest, som overvejende tiltrækker erfarne klatrere, der er vant til store højder.

Mange turister i området

I modsætning hertil er Annapurna-ruten, som ligger omkring 320 km vest for Mount Everest, langt mindre udfordrende og tiltrækker et bredt udvalg af turister fra hele verden.

”De fleste vandrere på en rute som Annapurna har slet ingen erfaring med bjergbestigning. De er vandrere, og måske uden den store erfaring med friluftsliv i afsidesliggende områder,” siger Adrian Ballinger, ejer og chefguide for Alpenglow Expeditions, der er hjemmehørende i Olympic Valley i Californien.

Om efteråret er vejret som regel godt på den 241 km lange vandrerute, og sne er relativt sjældent forekommende, siger Adrian Ballinger. ”Men i stormvejr mærker man pludselig, at man befinder sig i stor højde,” siger han. ”Så bliver det til rigtig bjergbestigning.”

Det var en uventet kraftig snestorm, der tirsdag ramte Annapurna-bjergmassivet.

”Uventet sne fører uventede laviner med sig,” siger Karl Birkeland fra de amerikanske skovmyndigheders nationale lavinetjeneste i Bozeman, Montana. ”Når der er kraftigt snefald, og sneen føres med vinden, øges risikoen for laviner.” Der er langt mellem vejrudsigterne i området, bemærker Adrian Ballinger, og det kan have betydet, at mange af vandrerne var uforberedte på snestormen.

Snestormen efterfølger voldsomme regnskyl, der ramte Nepal og Indien tidligere på ugen i kølvandet på cyklonen Hudhud, som i forvejen har dræbt mindst otte mennesker og fordrevet 400.000 fra kystområderne.

Måske er du interesseret i ...

Læs også