Lavine på Mount Everest dræbte sherpaer

Lavinen på Mount Everest i april 2014 kostede 16 sherpaer livet og ændrede livet på bjerget for altid. Øjenvidner fortæller deres historie om den tragiske ulykke.

Sherpa: Nu er det slut!

'Jeg så isen komme og tænkte: Nu er det slut. Nu dør jeg,' husker 20-årige Pasang Dorje Sherpa. 'Vinden skubbede mig af sted. Jeg kastede mig ned bag et stort isfremspring. Hvis jeg ikke havde været hægtet fast til fiksrebet, var jeg blevet revet med.'

Det var kun hans anden sæson på Everest.

Lavinen kommer

Kl. 6.45 om morgenen den 18. april 2014 rev et 34 m højt stykke is med form som en gigantisk hjørnetand og en vægt på 7-14.000 ton sig løs fra den store iskappe på Mount Everests vestlige højderyg. Den bragede ned, mens det eksploderede i stumper og stykker og skubbede en mur af luft foran sig.

Lavinen tog til i fart og omfang, mens godt en snes bjergbestigere befandt sig direkte i lavinens bane.

Bange anelser

Blandt dem var også Nima Chhiring, der skulle bære en gasflaske op til Lejr 1 over det farlige Khumbu-isfald.

Men pludselig mærkede han noget, der fik ham til at vende om på halvvejen og haste ned ad bjerget, blot minutter før lavinen ramte det sted, han lige havde stået.

Læs artiklen: Sorg på Bjerget

Læs de gribende øjenvidneskildringer fra dem, der oplevede den frygtelige katastrofe på nærmeste hold, og få indsigt i, hvordan det har præget sherpaernes liv og arbejdsvilkår i artiklen fra National Geographic nummer 11/2014:

Måske er du interesseret i ...

Læs også