Irene spreder ødelæggelse i USA

Se hvilke ødelæggelser orkanen Irene forvoldte på den amerikanske østkyst.

29. august 2011 af Willie Drye, National Geographic News

Som det ser ud lige nu, er ødelæggelserne efter orkanen Irene ikke så slemme som frygtet, men faktisk var stormen langt mere ødelæggende, end den burde have været, siger eksperter.

Trods dalende vindhastigheder faldt Irene sammen med en sjælden kombination af meteorologiske faktorer, og det gjorde, at stormen bredte sig mere og varede længere end forventet og trak et uventet bredt og langt spor af ødelæggelser efter sig.

Orkaners hjerteblod

Da orkanen Irene passerede øgruppen Bahamas i sidste uge, blev den mødt af et lavt lufttryk, og det fik luften til at stige opad. I dette tilfælde var luften varm og fugtig, hvilket er orkaners hjerteblod.

Over øgruppen nåede Irenes vindstød op på 185 km/t., hvilket gjorde den til en kategori 3-orkan.

Meteorologer frygtede i sidste uge, at Irene ville have lige så høje vindhastigheder, når den i løbet af weekenden ramte det amerikanske fastland ved delstaten North Carolina.

Men da stormen nærmede sig delstaten, løb Irene ind i en tør, orkandæmpende luftmasse, der strømmede ud fra kysten. Hurtigt blev Irene bremset ned til kategori 1-hastigheder, og da den ramte land, var det med vindstød på omkring 137 km/t.

Den tørre luft fik imidlertid også Irene til at brede sig, så selv om dens vinde havde lagt sig noget, påvirkede den et langt større område.

Orkan + fuldmåne = springflod

På grund af tidspunktet forstærkede orkanen Irene stormfloder på dele af østkysten.

Ved nymåne og fuldmåne står Solen, Jorden og Månen på linje, og Solen og Månen forstærker hinandens tyngdevirkning på Jorden. Resultatet er kraftigere udsving i tidevand. Ved ebbe er vandstanden lavere end normalt, og ved flod er den højere.

Som følge af disse såkaldte springfloder er enhver by, som orkanen passerer ved et af døgnets to højvandetidspunkter, i fare for kraftige oversvømmelser på grund af stormflod.

Måske er du interesseret i ...

Læs også