Jordfaldshul udløst af orkan?

Det ca. 30 etager dybe jordfaldshul i Guatemala set fra gadeniveau 31. maj 2010.Jordfaldshuller optræder særligt hyppigt, når voldsom regn efterfølger en lang periode med tørke, siger Jonathan Martin, der er geolog på University of Florida i USA.Tørke kan tømme underjordiske hulrum for vand og gøre dem dårligere til at understøtte den overliggende jord – oversvømmelse gør kun risikoen større. “Hvis der kommer en tropisk orkan, og jorden over hulrummet pludselig fyldes med vand i stedet for med luft, vil vægten få til at styrte sammen,” siger Jonathan Martin.

3. juni 2010

Det ca. 30 etager dybe jordfaldshul i Guatemala set fra gadeniveau 31. maj 2010.

Jordfaldshuller optræder særligt hyppigt, når voldsom regn efterfølger en lang periode med tørke, siger Jonathan Martin, der er geolog på University of Florida i USA.

Tørke kan tømme underjordiske hulrum for vand og gøre dem dårligere til at understøtte den overliggende jord – oversvømmelse gør kun risikoen større. “Hvis der kommer en tropisk orkan, og jorden over hulrummet pludselig fyldes med vand i stedet for med luft, vil vægten få til at styrte sammen,” siger Jonathan Martin.

Måske er du interesseret i ...

Læs også