I nationalparken Tsingy de Bemaraha lever den lille lemur Deckens sifaka mellem knejsende kalkstenstårne.

Galleri: Madagaskars stenskov

4. december 2009

Foto: Stephen Alvarez

Stedet er som en naturskabt storby af sten, hvor bydelene er adskilt af kløfter. Her findes nogle af Madagaskars – og verdens – mest eksotiske arter af krybdyr, insekter og planter.

Klatreren John Benson zigzagger mellem tinder så spidse, at de kan flænse huden. På madagaskisk kaldes formationerne for tsingy, som betyder “hvor man ikke kan gå barfodet”. Terrænet holder trusler som jægere, sultent kvæg og skovbrande ude.

Solens stråler rammer toppen af tsingyen, hvor regnvand hurtigt drypper ned. De tørre tinder er meget velegnet til tørketolerante planter, kaldet madagaskarsøjler.

Det ekstreme miljø er også velegnet til mobile skabninger, som fx guldsmede, her i en afkølende stilling.

Sifakaerne findes kun i det vestlige Madagaskar og lever sandsynligvis i små familiegrupper ligesom andre lemurer. Man ved ikke meget om deres adfærd, men evolutionen har udstyret dem med tykke trædepuder på hænder og fødder, som hjælper dem med at komme rundt i deres savtakkede hjem.

En Deckens sifaka springer som en frygtløs akrobat over en 30 m dyb kløft for at lande sikkert på en spinkel kvist af sten.

Disse små primater bevæger sig omkring i flokke på toppen af tsingyen og søger efter føde i sikkerhed for rovdyr.

De lodrette pupiller kendetegner bladhalegekkoen, som er et natdyr. Dens kamuflage virker så godt, at den ikke behøver at gemme sig om dagen. Den trykker sig blot flad mod en træstamme, mens den venter på mørkets frembrud og insekter, den kan spise.

Kælderetagen i tsingyens storby udgøres af grotter og sprækker, der ofte er så smalle, at et menneske kun lige kan klemme sig igennem.

Når de lokale alligevel begiver sig ind i tsingyen, er det for det meste på jagt efter honning.

De spidse fæstningsvolde skærer gennem tusmørkets bløde lys. Nattens køligere temperaturer og den stigende luftfugtighed lokker mange natdyr frem. “Indtil videre har vi kun set toppen af isbjerget, når det gælder, hvad der lever her,” siger biolog Steven Goodman, som er en af de få forskere, der har besøgt stedet flere gange.

Måske er du interesseret i ...

Læs også