En dingo bruger sin lugtesans ved en vandreklit, der konstant flytter sig med vinden.

Galleri: Fraser Island

Aboriginer-guden Beeral ønskede et paradis på Jorden. Derfor skabte han Fraser Island.

4. oktober 2010

Aboriginer-guden Beeral ønskede et paradis på Jorden. Derfor skabte han Fraser Island. Foto: Peter Essick

Arch Cliffs rustrøde farve skyldes jernoxid - en af de mange farvenuancer, der findes i Fraser Islands mineralholdige sand. Sandklitterne på øen kan blive op til 240 m høje. Træer og anden bevoksning overlever kun takket være svampe, som frigør næringsstoffer fra sandet.

Lake McKenzie er en ud af godt 40 søer på Fraser Island. Om dagen tiltrækker søens sukkerhvide strand og spejlblanke vand hundredvis af besøgende. Ligesom kunstmalerne og digterne, som har lovprist Fraser Islands overjordiske tiltrækningskraft, vender de også hjem med historier og minder om gribende skønhed.

Hårdføre planter finder rodfæste over højvandslinjen på Fraser Island ud for Australiens østkyst.

Regn og vind står ned over Red Canyon, et oldgammelt kompleks af klitter på øens østlige side.

Fraser Island er verdens største sandø, der gennem 750.000 år er blevet formet af tonsvis af sand, som havstrømme og vinde har transporteret op langs Australiens østkyst. Øen er opkaldt efter kaptajn James Fraser, som med sin kone Eliza led skibbrud på øen i 1836. Elizas beretninger fra den tid indeholder makabre historier om de “barbariske” indfødtes mord og tortur på passagererne, som det er gengivet i denne bogillustration fra 1838.

Fraser Island er 120 km lang og 24 km bred.

Tuer af tørv og pøler af mørkt, syrligt vand former et mønstret tørveland tæt ved Moon Point.

Afløbsvand fra Fraser Islands indre farver havet garvesyre-farvet efter en sommerstorm.

Den truede Litoria cooloolensis frø er en af de sjældne "syrefrøer" - et navn de har fået, fordi de lever i naturligt syrlige vandløb, som findes på Fraser Island.

Banksia-planten er en af de mange primitive planter på Fraser Island. Planten er opkaldt efter Joseph Banks, en engelsk botaniker, der besøgte Australiens østkyst i 1770 med kaptajn James Cook.

Malede totempæle vidner om den varige forbindelse mellem Fraser Island og aboriginer-stammen Butchulla.

Sten er yderst sjældne på en sandø. Denne vulkanske klippesten i Champagne Pools på Fraser Islands nordside, er millioner af år ældre en resten af øen.

Den kaffefarvede Wathumba Creek flyder ud i det tyrkis vand i Platypus Bay.

Måske er du interesseret i ...

Læs også