En ildtornado i skorstenen

En ild-tornado hvirvler rundt ved en skorsten på taget af et uidentificeret brændende hus.Ild-tornadoer opstår, når kraftig varme og turbulens tilsammen danner lufthvirvler. Disse lufthvirvler kan snævre sig ind til en tornadoagtig struktur, der suger brændende materiale og brændbare gasser til sig, forklarer Jason Forthofer, der er ingeniør på de amerikanske skovmyndigheders brandlaboratorium i Montana. En ild-tornado består af en kerne – den del, der brænder – og en usynlig lomme af roterende luft, der forsyner kernen med frisk ilt.

13. september 2010

En ild-tornado hvirvler rundt ved en skorsten på taget af et uidentificeret brændende hus.

Ild-tornadoer opstår, når kraftig varme og turbulens tilsammen danner lufthvirvler. Disse lufthvirvler kan snævre sig ind til en tornadoagtig struktur, der suger brændende materiale og brændbare gasser til sig, forklarer Jason Forthofer, der er ingeniør på de amerikanske skovmyndigheders brandlaboratorium i Montana. En ild-tornado består af en kerne – den del, der brænder – og en usynlig lomme af roterende luft, der forsyner kernen med frisk ilt.

Kernen i en typisk ild-tornado er 0,3-0,9 m bred og 15-30 m høj. Men ved de rette betingelser kan der dannes meget store tornadoer – flere meter brede og over 300 m høje, siger Jason Forthofer.

"Disse virkelig store ild-tornadoer optræder mindst en gang om året et eller andet sted i USA," tilføjer han.

Måske er du interesseret i ...

Læs også