Skader strålingen i Japan havets liv?

Fortsat stråling fra atomkraftværk kan måske forårsage "bizarre mutationer".

5. april 2011 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

Hvis der fortsætter med at strømme radioaktivt materiale fra atomkraftværket Fukushima Daiichi ud i havet, kan det true havets liv, siger eksperter.

I den forgangne uge viste prøver af havvand indsamlet i nærheden af atomkraftværket på Japans østkyst ifølge New York Times forhøjede niveauer af radioaktive isotoper, heriblandt cæsium-137 og jod-131.

Alt liv på Jorden og i havene er udsat for naturlige mængder ioniserende stråling – højfrekvent stråling med tilstrækkelig energi til at forandre dna. De fleste af den slags genetiske skader udbedres af sig selv, men med den menneskeskabte stråling oveni kan det være vanskeligere for kroppen at reparere beskadigede gener.

Koncentrationerne af stråling i det japanske havvand har svinget de seneste dage, men denne uge røg mængden af jod helt op på 3355 gange den lovlige grænse for havvand.

Dette niveau er det højeste indtil videre og tegn på en stigende strålingsmængde i havet. Ifølge New York Times blev cæsium også målt til at være 20 gange over sikkerhedsniveauet 28. marts.

Stråling kan forårsage "bizarre mutationer"

Når den først er ude i havvandet, kan strålingen skade havets dyr på flere måder. Den kan slet og ret dræbe dem, fremkalde "bizarre mutationer" hos afkommet, eller det radioaktive materiale kan vandre op gennem fødekæden, siger Joseph Rachlin, der er chef for Lehman College-laboratoriet for hav- og flodforskning i New York.

"Der vil være en vis potentiel dødelighed blandt levende organismer, men dette er mindre bekymrende end de mulige indvirkninger på generne hos de udsatte dyr," siger Joseph Rachlin.

"Som jeg ser det, er det største problem ved stråling, at det forandrer generne hos dyret og forstyrrer forplantningen."

Måske er du interesseret i ...

Læs også