Olieudslip truer mantarokker

De gådefulde mantaer i Den Mexicanske Golf er måske udsat for en usynlig og langvarig trussel fra BP-olieudslippet, siger eksperter.

20. oktober 2010 af Brian Handwerk, National Geographic News

I ugerne efter katastrofen 20. april viste luftfotos og rapporteringer fra både, at i hvert fald nogle mantaer befandt sig midt i udslippet på overfladen. Men oliens usynlige indvirkninger, dybt under havoverfladen, kan være et endnu større problem, især fordi foreløbige undersøgelser tyder på, at udslippet ikke forsvinder af sig selv.

Mantaer, som kan blive kæmpestore, filtrerer føde ved at suge havvand ind og presse det ud igennem deres gæller, der holder plankton og andre bittesmå skabninger tilbage, siger Rachel Graham, der er ledende hajforsker under Wildlife Conservation Societys Ocean Giants-program.

"Gælletrådene, der gør mantaer i stand til at optage ilt fra vandet, er meget sårbare over for alle former for gift og oliehinder," siger Rachel Graham. "Hvis de bliver dækket til, vil de sandsynligvis dø."

Derudover ved man så lidt om mantaerne i Den Mexicanske Golf, at forskerne ikke er sikre på, om de 6 m brede fisk tilhører en af de to kendte mantaarter, eller de udgør deres egen art.

Olie og mantaer er en dårlig blanding

Efter at være brændt og sunket i april i år slap den ødelagte borerig Deepwater Horizon hen ved fem millioner tønder olie ud i den nordlige del af Den Mexicanske Golf. En tønde svarer til 159 liter olie.

Olien kan måske påvirke "mantaernes måde at leve på i adskillige år", siger havbiolog Andrea Marshall fra Foundation for the Protection of Marine Megafauna, der har base i Mozambique. "Den forsvinder ikke i løbet af et par måneder."

Olien og de opløsningsmidler, der blev brugt til oprensningen, skader muligvis rokkernes fødekilde, plankton, såvel som de "rensestationer" hvor mantaerne søger hen for at få mindre fisk til at spise deres snyltere.

Olien kan også forstyrre mantaernes vandringer i Golfen og måske endda deres forplantning. Ingen ved, hvor dyrene føder deres unger, siger den mexicanske havbiolog Silvia Hinojosa Alvarez fra det mexicanske Caribiske Mantaprojekt.

"Det største problem er, at vi ved [meget lidt] om deres biologi," siger Silvia Hinojosa Alvarez. "Så hvordan kan vi forudsige med sikkerhed, hvad der vil ske?"

Måske er du interesseret i ...

Læs også