Mikroplastik svækker babyfisk

For første gang nogensinde har forskere bevist, at fiskelarver bliver mindre, sløvere og dummere af at spise mikroplastik. Og babyfiskene foretrækker endda den flydende plastik-junk food frem for deres naturlige føde.

20. juni 2016 af Mikkel Skovbo

En fyldt skraldebil i minuttet.

Så meget plastic udleder vi i verdenshavene hvert år – 8 mio. tons – og nu kan en svensk undersøgelse afsløre, at fiskelarver ikke bare elsker det – det skader dem også.

Aborre-fiskelarver udsat for mikroplastik var både mindre, mindre fysisk aktive og dårligere til at undgå rovdyr end andre fiskelarver.

”Hvis andre fiskearter er påvirket af mikroplastik på samme måde, kan effekten på havets økosystemer være markant,” siger biolog Oona Lönnstedt fra Uppsala Universitet.

Mikroplastik prisgiver babyfisk

Det overraskede Lönnstedt, at fiskelarver udelukkende spiste plastik, når både 0,1 mm plastikkugler og dyreplankton var tilgængeligt for dem.

Hun mener, at duften af plastikken fremkalder en æderefleks hos fiskelarverne.

LÆS MERE OM: mikroplastik

Forskerne målte aftagende vækst, aktivitet og overlevelsesevne hos de plastikspisende fiskelarver.

100% af dem blev ædt af rovfisk i en 24-timers test, mens kun 50% af de dyreplankton-spisende fiskelarver endte som fiskeføde.

Fiskedød kan skyldes mikroplastik

De svenske forskere forbinder nedgangen af aborrer i Østersøen – hvor havet mange steder er fersk nok til, at de kan leve der – med øget fiskelarvedød.

Mikroplastikken er en mulig forklaring, og forskerne har set lignende tendenser hos en række koralrevs-fisk.

Næste skridt for de svenske forskere bliver at fastslå, præcist hvordan mikroplastikken påvirker fiskene, og hvilken type mikroplastik, der er værst for dem.

Måske er du interesseret i ...

Læs også