Koralrev stortrives med pirater

Koralrev er nok det eneste, der trives med somaliske pirater. Revene har draget fordel af ustabiliteten i regionen, idet borgerkrig og pirateri har lagt en dæmper på udnyttelsen af havets ressourcer.

12. maj 2016

Vore dages pirater er frygtet for deres rovdrift på ressourcer, men i Somaliland – en udbrydernation fra Somalia – bidrager pirateriet til bevaringen af områdets frodige koralrev.

Borgerkrig og pirateri giver koralrev bedre vilkår

National Geographics havforskere har taget dna-prøver fra fisk ved det kystnære koralrev nær Berbera, og foreløbige resultater viser, at korallerne trives og er vært for en enestående rig blanding af naturligt hjemmehørende arter i Rødehavet og Adenbugten og mere almindeligt udbredte arter.

Revene har draget fordel af ustabiliteten i regionen, idet borgerkrig og pirateri har lagt en dæmper på udnyttelsen af havets ressourcer.

LÆS MERE - Forskerne advarer: Great Barrier Reef på vej mod total ødelæggelse

Somaliske pirater, der især opererer fra regionen Puntland i Nordøstsomalia, er ikke blot et problem for de kæmpe tankskibe på de strategiske skibsruter i Adenbugten, de har også en afskrækkende effekt på potentielt ulovligt fiskeri fra udenlandske fartøjer.

Sikkerhedsfolk beskytter Somalilands vicepræsident under en fiskefestival i byen Berbera. Foto: Tane Sinclair-Taylor

Organisationers støtte til fiskeri truer koralrevet

Revene har desuden fordel af, at lokale foretrækker kød.

Den lille mængde fisk, de indtager, er især dybhavsarter. Nogle organisationer vil fremme mere fisk på de lokale middagsborde.

Støtte til fiskeri kunne gavne lokal økonomi, men hvis der ikke fiskes bæredygtigt, kan det føre til rovdrift. Og hvis regionen blev mere sikker, kunne turisme også blive en ny indtægtskilde og give hele verden adgang til Somalilands undersøiske rigdomme.

Måske er du interesseret i ...

Læs også