Korallerne på Great Barrier Reef dør af varmechok

Australske myndigheder udsteder katastrofealarm for Great Barrier Reef, hvor klimaforandringer højst sandsynligt ligger til grund for massedøden blandt korallerne.

23. marts 2016 af Brian Clark Howard

Stigende havtemperaturer truer med at udslette halvdelen af korallerne i Great Barrier Reef udfor det nordøstlige Australien.

Sådan lyder de dystre nyheder fra Down Under, hvor en usædvanlig varm sommer kombineret med svagere end normalt vind og strøm, har øget surhedsgraden i havet. Resultatet er såkaldt blegning. Fatalt for koraller.

En dykkende forsker undersøger sunde koraller i Great Barrier Reef. Foto: David Doubilet, National Geographic

Især den nordlige del af revet er udsat, hvor organismerne oplever et hidtil uset varmestress. Russell Reichelt, leder af Great Barrier Reef Marine Park Authority forklarer:

"Blegning sker når havtemperaturen bliver så høj over en længere periode, at korallerne afstøder de små livsvigtige alger kaldet zooxanthellae, hvis funktion er at kanalisere næring til værten".

Mindskes varmepåvirkningen i tide kan korallen overleve. Hvis ikke, dør den.

12 % af Jordens koralrev har det sidste års tid oplevet blegning, og forskerne frygter, at mere end fem procent kan forsvinde for altid.

Se: Lær mere om Great Barrier Reef fra National Geographic's Sylvia Earle.

Den australske regering vil med de nye tiltag øge overvågningen af revet, som strækker sig over 2000 killometer.

Heldigvis synes størstedelen af revet lige nu at trives, ikke mindst på grund af regn og skydække, som de seneste måneder har kølet havet i området.

Bekymringen er dog stadig til stede. En fortsat stigning af kuldioxid i atmosfæren fra fossile brændstoffer, vil øge surheden af havene i takt med gasserne optages i vandet. Som igen bremser korallernes opbygning af deres skeletter.

Revene trues også af udledninger fra landbrug og industri, ligesom overfiskeri skaber ubalance i korallernes miljø.

Måske er du interesseret i ...

Læs også