Hvad er den gigantiske affalds-ø i Stillehavet?

Mange har hørt noget om at der ligger en enorm affalds-ø i Stillehavet, men hvordan er den egentlig opstået?

De cirkulære havstrømme i Stillehavet får affald til at samle sig i bestemte områder til en gigantisk flydende "suppe". Affaldssuppen består af en høj koncentration af især plastic, som ikke optages i naturen.

Det største af disse områder ligger i det nordlige Stillehav og kaldes The Great Pacific Garbage Patch. En undersøgelse herfra i 2001 fandt over 330.000 stykker plastic pr. km2. Den høje koncentration er til fare for havets dyr, der enten sluger det eller bliver filtret ind i det.

Projektet SEAPLEX under Scripps Institution of Oceanography anslår, at fiskene i området sluger over 10.000 ton plasticaffald om året. Ifølge NOAA er det vanskeligt at fastslå, hvor stort området er, dels fordi suppen af små plasticpartikler fra poser, flasker, emballage m.m. ikke umiddelbart kan observeres fra skibe eller med satellit, og dels fordi affaldssuppen konstant roterer og flytter sig.

The Great Pacific Garbage Patch blev først beskrevet i 1997 af den californiske sejler og miljøaktivist Charles Moore, da han sejlede igennem suppen på vej fra Hawaii.

Affalds-ø i Atlanterhavet

Der er en lignende affalds-ø opdaget i Atlanterhavet. Læs mere.

Spørg os:

Har du et spørgsmål til NG’s eksperter? Send mail til [email protected]. Kun spørgsmål, der bringes i bladet, bliver besvaret og præmieres med et flot verdenskort.

Måske er du interesseret i ...

Læs også