En hunkolibri af arten grønisset brillant får et velrettet stød ind på en han på dette billede af den ungarske fotograf Csaba Tökölyi. Den grønissede brillant er udbredt i bjergrige egne i det sydlige Mellemamerika og nordvestlige Sydamerika.

Galleri: Årets miljøfotos 2011

Se vinderbilleder af hvaler, pingviner, ild og kolibrier i slåskamp fra dette års konkurrence om Årets Miljøfotos.

28. oktober 2011

Se vinderbilleder af hvaler, pingviner, ild og kolibrier i slåskamp fra dette års konkurrence om Årets Miljøfotos.

En isfugl foretager et karakteristisk dyk med hovedet forrest for at fange sig et måltid på dette billede, der er taget i fiskeøjeperspektiv af fotograf Joe Petersburger fra Ungarn.

En kystvej har givet efter for erosion på Holderness-kysten i Yorkshire, England. Området lider under den værste kysterosion i Europa, fremgår det af en udtalelse fra fotografen, Neil A. White fra London. Adskillige landsbyer er konstant truede, fordi kysten smuldrer med ca. 2 m om året, siger han. Mange af de landsbyer, der er skredet i havet, stammer helt tilbage fra romertiden.

Et kobbel afrikanske vildhunde angriber et vortesvin på dette billede taget af den amerikanske fotograf Suzie Eszterhas, som fangede billedet i det nordlige Botswana. De truede vildhunde, der også kaldes hyænehunde, strejfer om på de åbne afrikanske sletter og tyndt bevoksede skovområder syd for Sahara.

Nogle børn trøster hinanden på en losseplads i Kathmandu i Nepal. Billedet deltog i kategorien "Livskvalitet" og vandt førstepræmien i konkurrencen om Årets Miljøfotos 2011. Vinderne blev kåret i sidste uge. Børnene bor sammen med deres bedstemor og gennemsøger lossepladsen for ting, de kan sælge. Pengene bruger de til mad, oplyser fotografen. "De havde ikke fundet noget i flere dage," siger han i en udtalelse. Foto: Chan Kwok Hung.

Et lyn oplyser nattehimlen over Kaieteur-vandfaldene på den britiske fotograf James Broscombes vinderbillede i kategorien "Naturens verden". Det spektakulære vandfald ligger i Kaieteur Nationalpark i Guyana og er fem gange så højt som Niagara-vandfaldene.

En flok pelikaner spærrer gabet op på dette billede af den ungarske naturfotograf Bence Máté. Pelikaner svømmer i grupper, når de fisker, og bruger deres strubepose til at indfange måltidet. Der findes godt en håndfuld pelikanarter, og alle har den karakteristiske pose.

På et billede taget af den sydafrikanske fotograf Shem Compion klumper brillepingviner sig sammen på en klippe i Betty's Bay i Sydafrika, mens ilden raser i Hottentots Holland-bjergene. I 2010 blev brillepingvinen sat på IUCN's "røde liste" over truede arter. "Brillepingviner har nærmet sig udryddelse, siden industrifiskeriet begyndte omkring Kap Det Gode Håb. De seneste fire år er bestanden styrtdykket," siger den sydafrikanske nonprofit-organisation BirdLife South Africa.

Kølvandet fra en båd kiler sig gennem en ellers rolig vandoverflade på dette luftfoto af fotograf Bjørn Leirvik fra Norge.

Fiskene flygter fra det åbne gab på en brydehval. Optrinnet overraskede den amerikanske fotograf Doug Perrine, som var optaget af at fotografere stribede sværdfisk, der blev lokket til af en gang sardinmadding. I en beskrivelse af billedet siger Doug Perrine, at han tog billedet, mens han selv var på flugt for hvalen. Brydehvaler, der er slanke og glatte, bruger deres barder til at filtrere vandet for føde, mens de suser gennem havet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også