Jordskælv i New Zealand dræber mindst 98

Mindst 98 blev dræbt, da et jordskælv tirsdag ramte byen Christchurch i New Zealand. Myndighederne forventer, at dødstallet stiger.

23. februar 2011

Jordskælvet, som målte 6,3 på richterskalaen ramte New Zealands næststørste by tirsdag den 22. februar klokken 13 lokal tid. Flere bygninger styrtede sammen, og 75 personer meldes indtil videre dræbt.

Mange ligger stadig begravet i ruinerne, og myndighederne frygter, at antallet stiger til flere hundrede dødsfald som redningsarbejdet skrider frem.

New Zealands premierminister John Key, som er opvokset i Christchurch, beskrev tirsdag som “New Zealands mørkeste dag”.

Christchurch-avisen The Press melder, at store dele af byen stadig er uden vand og strøm. Tusinder af beboere strømmer ud af byen for at komme væk fra de vedholdende efterskælv.

Det nationale flyselskab New Zealand Airways har dannet en slags ”luftbro” ud af Christchurch med billige billetter og ekstra afgange på indenrigsruter.

Selvom tirsdags jordskælv var mindre end det, der ramte Christchurch i september og målte 7,1 på richterskalaen, har ødelæggelsen været langt større denne gang, fordi det var centreret tættere på byen.

Bygninger over hele byen er kollapset. Den ikoniske katedral, som står midt i byen og ellers var stort set ubeskadiget efter jordskælvet i september, er blandt de hårdt ramte bygninger. Den 147 år gamle katedrals spir knækkede i det første efterskælv og væltede ud over Cathedral Square, en central plads fyldt med mennesker midt i byen.

Den østlige bydel New Brighton og havnebyen Lyttleton er så medtagede, at de er blevet beskrevet som "ubeboelige".

Gletscher knækkede

Avisen Timaru Herald skriver, at cirka 30 millioner tons is faldt af Tasman-gletscheren, som ligger 200 kilometer fra Christchurch.

To guider og 16 turister sad i en båd på Tasman-søen, da jordskælvet ramte. Rystelsen skar et 1200 meter bredt stykke is af gletscheren og dannede 3,5 meter høje bølger i søen. Guider og turister slap heldigvis med skrækken.

Måske er du interesseret i ...

Læs også