Har jordskælvet i Nepal ændret Mount Everests højde?

Jordskælvet, der ramte Nepal den 25. april, har sandsynligvis forårsaget permanente ændringer af jordens overflade og måske ændret på Mount Everests højde. Forskere kæmper mod uret for at bjærge data, der er indsamlet nær Mount Everest.

29. april 2015 af Brian Clark Howard

Indhentning af oplysninger er et kapløb mod tiden

Et hold geologer fra det amerikanske U.S. Geological Survey (USGS) arbejder i øjeblikket på at opklare dét spørgsmål, men de har brug for at hente data fra en GPS-station nær Mount Everest senest to uger efter skælvet, advarer geofysiker Kenneth Hudnut, som arbejder med jordskælv hos USGS i Pasadena, Californien.

Derefter vil der blive ”optaget” nye data ind over informationerne om jordskælvet, så de mest detaljerede oplysninger om, hvor meget stationen svajede frem og tilbage og op og ned, bliver slettet. Derfor forsøger geologerne at skaffe penge til at leje en helikopter eller få fat på oplysningerne via den igangværende humanitære indsats.

I mellemtiden har Kenneth Hudnut og hans kolleger analyseret satellit- og seismologiske data om jordskælvet, som anslås at have målt 7,8 på Richter-skalaen, for at få en bedre forståelse af, hvad der skete, og fastslå risikoen for fremtidige skælv.

Foreløbige modeller peger på, at Mount Everest og de omgivende områder muligvis har flyttet sig nogle få centimeter såvel vandret som lodret, fortæller Kenneth Hudnut.

Det stemmer godt overens med en vurdering fremsat af geolog James Jackson fra det britiske Cambridge-universitet. På Mount Everest ”ventes den lodrette forskydning at være på mindre end 10 centimeter, og det samme gælder den vandrette,” skriver James Jackson i en e-mail.

Et andet punkt har bevæget sig to centimeter mod nord og en centimeter mod øst, mens der ikke har været nogen lodret bevægelse, tilføjer James Jackson. Stedet, som ligger i Tibet, 200 kilometer øst for jordskælvets epicenter, har muligvis været udsat for samme påvirkning som Mount Everest, bemærker han.

Skal kortene tegnes om?

Til spørgsmålet om, hvorvidt en ny højde på Mount Everest betyder ændringer i National Geographics kortmateriale, svarer geograf Juan Valdés, at han gransker de videnskabelige data nøje.

National Geographics materiale hviler ikke kun på data fra én enkelt videnskabelig instans, men på en gennemgang af data indsamlet fra så mange forskellige kilder som muligt. I forbindelse med Mount Everest er dét ensbetydende med data fra instanser i Kina, Nepal, Europa og andre steder.

Jordskælv og andre geologiske hændelser har før ændret National Geographics kortmateriale, fortæller Juan Valdés. For eksempel er nye øer skabt af vulkaner. De bevægelser, man har oplevet i Kathmandu, vil dog formentlig ikke kunne ses på kortene, siger Juan Valdés, men når det gælder højden på Mount Everest, må tiden vise det.

Den seneste betydelige ændring af et bjergs højde, som Juan Valdés husker, skete i januar 2014, da en smeltende gletsjer i New Zealand reducerede landets højeste bjerg, Mount Cooks højde fra 3754 meter til 3724 meter, altså en forskel på 30 meter.

"At verdens højeste bjerg overhovedet kan bevæge sig, viser, hvor dynamisk vores planet i virkeligheden er,” slutter Juan Valdés.

Måske er du interesseret i ...

Læs også