Hvor gammel er det ældste træ??

Der findes træer ældre end de første pyramider i Egypten.

28. november 2013

Det ældste nulevende træ er en børstekoglefyr, Pinus longaeva, der menes at være ca. 5000 år gammel. Fyrretræet er et af flere ældgamle træer, der vokser i White Mountains i Californien. Dette træ var allerede flere hundrede år gammelt, da Egyptens første pyramide - Djosers trinpyramide - blev opført.

9550 år gammelt rodnet

Hos træarter, der formerer sig ved at skyde nye stammer fra det oprindelige rodnet, findes der endnu ældre eksemplarer. I 2008 gjorde professor i naturgeografi Leif Kullman ved Umeå Universitet et overraskende fund, da en kulstof 14-analyse viste, at rodnettet af en nulevende rødgran på trægrænsen i Dalarna i Sverige var 9550 år gammelt. Den stamme, der står nu, er ikke nogen olding, men det er samme genetiske individ som det træ, det kommer fra.

Australsk rodnet på 10.500 år

En anden kandidat til titlen består af en samling af stammer, der også er dannet af nye skud fra en ældgammel rod - det er en huonfyr, Lagarostrobos franklinii, der vokser i regnskovene på den sydvestlige del af øen Tasmanien i Australien og er mindst 10.500 år gammel.

Måske er du interesseret i ...

Læs også