Havudsigt øger vores mentale sundhed

Blå bølger slår grønne områder, når det kommer til at have en positiv effekt på vores sindstilstand. Det viser ny forskning.

11. maj 2016 af Nadia Deleuran

Vi kender alle følelsen af at komme stresset hjem fra arbejde og søge tilflugt i grønnere omgivelser for at koble af og lade roen tage over.

Nu viser ny forskning, at havudsigter slår grønne områder, når det kommer til at have en gavnlig effekt på vores mentale sundhed.

Mindre 'støj' giver mere velvære

Ved hjælp af spørgeskemaundersøgelser og indsamling af geodata fra forskellige blå og grønne områder i New Zealand, er forskere fra University of Canterbury og Michigan State University kommet frem til, at det er synlige vandområder og ikke grønne områder, der fremkalder positive følelser hos os.

Havområder er mere synlige naturlige miljøer, hvorimod flere mennesker befinder sig på grønne områder i de urbane storbyer. Som den ledende forsker Amber Pearson skriver det i en pressemeddelelse

”Det skyldes måske, at hav og vandområder er meget naturlige, mens grønne områder inkluderer mennesker på blandt andet sports- og legepladser. Hvis vi kun så på naturlige og indfødte skove, ville vi måske finde frem til et andet resultat.”

Blå byplanlægning er vejen frem

Hvis man fremadrettet stræber efter at tænke flere høje bygninger ind i byplanlægningen, øger det også muligheden for at flere mennesker får adgang til havudsigt.

Der er derfor håb om at forhindre og forebygge angst og depression hos mennesker, der bor i storbyerne.

Måske er du interesseret i ...

Læs også