Hvor lyset trænger ned ovenfra, myldrer det med liv i Hang Son Doong-hulen. Det er slet ikke som de nøgne, bælgmørke grotter, som de fleste huleforskere er vant til. På terrasserne vokser der bregner og andre planter. I bevoksningen under ovenlyshullerne har huleforskere set aber, slanger og fugle.

Galleri: En verden under jorden

Vietnams største hule er stor nok til at huse en skyskraber. Nu forsøger et hold huleforskere for første gang at nå hulens ende. Foto: Carsten Peter

8. april 2011

Vietnams største hule er stor nok til at huse en skyskraber. Nu forsøger et hold huleforskere for første gang at nå hulens ende. Foto: Carsten Peter

I Hang Son Doong kan man se de sjældne ærtesten i udtørrede terrassebassiner nær Edammers Have. Her er de fleste på størrelse med tokroner. Hver perle er formet dryp for dryp over århundreder, idet kalkspatkrystaller ført med af vandet har aflejret sig rundt om sandkorn og gjort kuglerne større og større.

Bakkedragene i nationalparken Phong Nha-Ke Bang i Vietnam ligger indhyllet i tåge. Den 857,5 km² store nationalpark blev etableret i 2001 for at beskytte et af Asiens største hule- systemer. Under Vietnamkrigen skjulte nordvietnamesiske soldater sig i hulerne, når de amerikanske luftangreb satte ind. Bombekraterne er i dag blevet til fiskedamme.

En gigantisk søjle af kalksten tårner sig op over et par hule- forskere, som svømmer gennem Hang Ken – en af 20 nye huler, som blev opdaget i Vietnam i 2010.

Mark Jenkins, denne artikels forfatter, balancerer på en glat klippe ved Hang Son Doongs indgang. Der er 10 m ned på hver side. “Selv om disse huler er enorme, er det næsten umuligt at se dem, før man står lige foran dem,” siger han.

I Loong Con-hulen klatrer en huleforsker op gennem en søjle af sollys.

Der ville være plads nok til at bygge en 40-etagers karre på denne oplyste strækning af Hang Son Doong, som måske er verdens største underjordiske hule.

Som et slot højt hævet over omgivelserne lyser en klippeformation op neden under et ovenlyshul i Hang Son Doong. Søen er lige blevet fyldt med vand efter en storm – et tegn på, at huleforsknings-sæsonen går på hæld.

Ekspeditionens ledere, Deb og Howard Limbert, fører an gennem den trappeformede, algebelagte labyrint inde i Hang Son Doong-hulen. Terrasserne opstår, når det kalkspat-holdige vand i bassinerne flyder over.

En jungle inde i en grotte? Engang for længe siden faldt loftet i Hang Son Doong sammen. Da lyset kunne trænge ind, kom planterne i hobetal. Mens Gareth “Sweeny” Sewell klatrer op mod jordens overflade, strider andre sig vej gennem den såkaldte Edammers Have.

Måske er du interesseret i ...

Læs også