Affaldet flyder på Everest

Den første oprydning på Mount Everest bragte 25 tons affald ned fra bjerget. Brugte telte, tomme iltflasker og enorme mængder af tun på dåse udgør det meste af affaldet.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Da Edmund Hillary og Tenzing Norgay besteg Everest i 1953 bestod ekspeditionen af 1200 mand. De medbragte i kassevis af udstyr og forsyninger, og selvom hovedparten af deltagerne blev i base camp, tog en del af dem turen et godt stykke op ad bjerget for at etablere lejre og depoter for hovedpersonen. Hillary indrømmede senere, at ekspeditionen efterlod betydelige mængder affald på bjerget.

Sidenhen er de enkelte ekspeditioner blevet mindre, men der er blevet flere af dem, og navnlig i de sidste 30 år er Everest på sin helt egen måde blevet ramt af masseturismen. En deltager på en af de moderne, kommercielle ture til toppen, betaler typisk omkring 65.000 dollar for fornøjelsen, og rejsende i den prisklasse føler tit at andre kan rydde op bagefter. Siden Hillary har mere end 3.000 mennesker nået toppen; endnu flere har gjort forsøget, og det har sat sit aftryk på miljøet.

I 2010 begyndte de nepalesiske myndigheder en mere systematisk oprydning, og den første ekspedition, der med det formål næsten nåede toppen, hentede 25 tons affald med ned. Det var typisk brugte telte, tomme iltflasker, og så var der enorme mængder tun på dåse. Ekspeditionen gjorde også mindre behagelige fund. Liget af en schweizisk bjergestiger, der var omkommet på bjerget et par år forinden, blev gravet frem af sneen, ligesom man fandt to af ofrene fra katastrofen i maj 1996. Siden 1953 har godt 300 mennesker mistet livet på Everest, og omkring 120 af dem ligger der stadig.

Affaldet bliver transporteret møjsommeligt ned til base camp, og det som ikke kan nedbrydes lokalt, kommer videre til Lukla, hvorfra det flyves til Kathmandu. Her har myndighederne nu bestemt, at hver ekspedition skal lægge et depositum på 4000 dollar, hvilket skal sikre, at de tager alt udstyr med ned igen, men miljøgrupper siger, at dette er småpenge og derfor virkningsløst.

Måske er du interesseret i ...

Læs også