Edmund Hillary var kun reserve

Den ene af de to første mænd, som besteg Mount Everest, skulle slet ikke have stået på toppen af bjerget. Edmund Hillary var ekspeditionens reserveklatrer.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Edmund Hillary (f. 1919) var en tynd og ranglet dreng under opvæksten på New Zealand. Han var tilmed meget genert og søgte tilflugt i bøger og dagdrømme. Men på en skoleudflugt til Mount Ruapehu (2.797 m.) opdagede han, at han var langt mere hårdfør end sine klassekammerater. Og han var blevet fascineret af bjerge.

Edmund Hillary, den generte biavler

Mens han læste matematik på universitetet gennemførte han sin første egentlige bjergbestigning, da han i 1939 nåede toppen af Mount Ollivier, og senere blev han biavler. Det satte ham nemlig i stand til kun at arbejde om sommeren, mens han i vinterhalvåret kunne koncentrere sig om at klatre.

I 1952 blev han og vennen George Lowe inviteret til at deltage i det britiske forsøg på at nå toppen af Everest. Hillary var tæt på at takke nej, og især da det stod klart, at han ikke kunne få lov til at danne makkerpar med Lowe. Men han blev talt fra det. Enden blev, at de to erfarne bjergbestigere, Tom Bourdillon og Charles Evans, skulle gøre forsøget, og hvis det slog fejl, skulle Hillary være klar til at træde ind sammen med sherpaen Tenzing Norgay.

Edmund Hillary når toppen den 29. maj

Ekspeditionen etablerede sig i base camp i marts 1953, og den 26. maj drog Bourdillon og Evans mod toppen. De måtte dog vende om, da Evans iltapparat svigtede, 91 meter fra toppen. Så blev reserven sendt af sted, og den 29. maj klokken 11.30 stod de to sammen, øverst oppe på Mount Everest.

Måske er du interesseret i ...

Læs også