Tag på fotosafari i Japans undervandsverden

Fra tropevarme korallaguner til iskolde polarvande. Omkring Japan findes et hav af kontraster. Dyk med under havoverfladen og se de farvestrålende fisk og havdyr.

Sollyset strømmer i fine striber ned mellem revnerne i isen.

De tykke isflager er smykket med alger og lyser smaragd-grønt. Det frosne riges indbyggere begynder at dukke op. En gennemsigtig, blå, svømmende snegl, en lyserød fisk med en vifteformet hale og en lysende orange ulkefisk, der er som sprunget ud af en japansk Pokémon-tegnefilm.

Det er den undervandsverden, der venter fotograf Brian Skerry. Han befinder sig på stranden ved fiskerbyen Rausu i det nordøstlige Japan. Brian Skerry er iført en tørdragt med hætte og slæber på luftflaske, slanger, regulator og et blybælte på 14,5 kg. Han tager finner på og stikker langsomt ansigtet ned i vandet for at vænne sig til temperaturen på -1,7°.

Hans læber bliver med det samme følelsesløse. Og så dykker Brian Skerry med kameraet i hånden ned mellem isflagerne i Det Okhotske Hav, der ligger ud for Shiretoko-halvøen.

De fleste forestiller sig Japan som en kompakt samling af store øer, men et kort over landet viser noget andet. For Japan strækker sig over 2400 km og består af flere end 5000 øer. Land blander sig med hav i et enormt område med mindst tre vidt forskellige økosystemer. I det kolde nord lever kongekrabber og beringshavørne med vingefang på 2 m i det isfyldte hav ud for den afsidesliggende Shiretoko-halvø.

I det lune havvand i det centrale Japan ved Izu-halvøen og Toyama-bugten et par timers kørsel fra Tokyos skyskrabere vrimler det med Watasenia scintillans-blæksprutter, og der er skove af bløde koraller. I det varme Sydjapan mødes spinkle smedejernsfanefisk og kæmpe sandtigerhajer på koralrevene ved Bonin-øerne, også kendt som Ogasawara-øerne, en øgruppe med godt 30 øer ca. 800 km syd for Tokyo.

Nøglen til denne mangfoldighed er de havstrømme, der skyller mod Japans kyster med vandtemperaturer, der spænder fra -1° til 30°. Strømmene giver også nogle japanske verdensrekorder. Den stærke Kuroshio-strøm sender varmt vand nordpå og giver gode betingelser for koralrev, der ellers ikke ville kunne trives her. Og Østsakhalinstrømmen trækker koldt vand ned mod Japan og gør Shiretoko-halvøen til det sydligste sted med vinterhavis.

Men havstrømmene påvirker ikke kun vandtemperaturerne. De bringer også nye livsformer med sig langvejsfra. Japans vulkanske kystlinje er fyldt med små vige omgivet af koralrev, der fungerer “som baseballhandsker, der indfanger koral- og fiskelarver”, forklarer professor Robert van Woesik fra Florida Institute of Technology.

Som så mange steder i verdenshavene er også disse økosystemer truede. For Japan fylder bogstavelig talt lagunerne op for at kunne bygge nye byer. Og når det sker, driver fisk, koraller og krabbelarver forbi uden at slå sig ned. Der findes dog stadig et imponerende væld af liv i havet, som man kan se på Brian Skerrys billeder.

Da han dukker op af det iskolde vand, er han lykkelig for tehuset på stranden. Han tager udstyret af, sætter sig med en portion varm misosuppe og kigger på sneen, der daler ned udenfor.

Ude i dybet svømmer den orange stenbider rundt, mens isen lyser grønt.

Måske er du interesseret i ...

Læs også