Kamera for folket

Kodak var de første til at lancere et billigt kamera, som almindelige mennesker havde råd til. Kameraet blev hurtigt en succes.

16. januar 2014

I 1900 lancerede Eastman Kodak Company i USA det første af en lang række brugervenlige og billige kameraer under navnet Brownie. Der blev solgt 150.000 det år, og i 1907 rundede salget 1 million.

Kamera for 1 dollar

I starten blev kameraet solgt for kun 1 dollar, og da det kunne betjenes af enhver, kunne næsten alle med ét kalde sig fotografer. Kameraet var udtænkt og produceret af George Eastman, der også var stifter af virksomheden bag den kæmpe salgssucces.

Mindernes kamera

Indtil produktionen blev indstillet i 1970, var det mindernes kamera. Det blev brugt til bryllupper, kæledyr, babyer, fødselsdagsfester og utallige andre mindeværdige øjeblikke. Før Brownie-kameraet kom på markedet, tilhørte det at fotografere eliten; det var for dyrt for almindelige mennesker.

Kamera til særlige begivenheder

"Kodak solgte ikke bare et kamera, de solgte det gode liv," siger Todd Gustavson fra museet George Eastman House. Når man tog kameraet frem, var det en markering af, at begivenheden var noget særligt. Gennem søgeren i disse simple fotografiapparater lærte vi, hvordan man skaber minder, og hvilke begivenheder vi betragter som mindeværdige.

Måske er du interesseret i ...

Læs også